Spoljnotrgovinski deficit veći 3,2%

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić kaže da je od početka godine, posle jednog perioda smanjenja, počeo da raste spoljnotrgovinski deficit.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.04.2011.

19:06

Default images

Deficit je tako u prva dva meseca ove godine porastao za 3,2 odsto.

Džagić je na sednici Upravnog odbora Privredne komore Srbije istakla da je u prva dva meseca zabeležen rast izvoza za 31,6 odsto ali, takođe i rast uvoza od 18,1 odsto.

Najviše zabrinjava to što ne proizvodimo proizvode koji su traženi na našim ciljanim trižištima u EU. Ona je navela i da zabrinjava i to što je inflacija u prva tri meseca iznad očekivanja i iznosi oko 5,5 odsto.

Džagić je ocenila da vlada ne upravlja dobro i mehanizmima za regulisanje cena koje su pod njenom kontrolom istakavši da je rast kontrolisanih cena od januara do marta ove godine iznosio 4,7 odsto a kada se na to uračuna i struja, onda je do 7,5 odsto, pa je tako premašen plan regulisanih cena predvidjen za ovu godinu od sedam - plus minus dva procentna poena.

Predsednik PKS Miloš Bugarin rekao je da je nelikvidnost u Srbiji postala hronična i naglasio da dobrim delom u toj nelikvidnosti učestvuje država.

On je ponovio ranije predloge mera komore, a to su dalji nastavak smanjenja javne potrošnje, uvodjenje strožije finansijske discipline, dalja reforma propisa, smanjenje sive ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: