U Srbiji 12 novih nemačkih firmi

Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas rekao je da je od početka godine više od 12 kompanija ili počelo da pokreće poslovanje u Srbiji ili je to najavilo.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

14:34

Default images

Mas je rekao da su prošle godine, iako su se još osećale posledice finansijske i ekonomske krize, nemačke kompanije investirale u Srbiju 60 miliona evra.

"Interesovanje raste i to osetno. Prošle godine smo i dalje bili pod uticajem ekonomske i finansijske krize. Ipak smo i u tako teškoj godini imali 60 miliona evra vredne investicije ovde u okviru 10 kompanija koje su došle i investirale. Iako je tek april 2011. već je više od 12 kompanija koje su ili u procesu pokretanja poslovanja ili su nagovestile da to planiraju", rekao je on. Nemački ambasador je naveo da je ukupna vrednost investicija nemačkih kompanija u Srbiji od 2000. do danas dostigla skoro dve milijarde evra.

On je rekao da je Nemačka, ako se u obzir uzmu i izvoz i uvoz, prvi trgovinski partner Srbije, a da, ako se u obzir uzmu pojedinačno, na drugom mestu.

"Naši ekonomski odnosi sa Srbijom su dobri ali ima dosta toga što može biti još bolje i mislim da smo na dobrom putu u tom smislu", rekao je on.

Nemački ambasador je rekao da se, što se tiče interesovanja nemačkih kompanija za ulaganja u Srbiju, situacija bitno promenila u odnosu na početak njegovog mandata pre tri godine i da će što više nemačkih kompanija bude dolazilo Srbija postajati u Nemačkoj sve privlačnija za ulaganja.

Mas je ocenio da privredni potencijal Srbije leži u poljoprivredi, obnovljivim izvorima energije i turizmu.

Ocenio je da poljoprivredni potencijal Srbije nije dovoljno iskorišćen i da bi proizvodnje organske hrane mogla biti dobra prilika za Srbiju i za izvoz, kao i da bi zemlja mogla bolje da iskoristi hidro energiju i energiju vetra.

Nemački ambasador je rekao i turizam "može da stvori prilike za zapošljavanje mnogih" u Srbiji, istakavši da ne govori o masovnom turizmu već o alterantivnim vidovima turizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: