Čokolada upola jeftinija Nemcima

Proizvodnja konditorskih proizvoda u prva dva meseca 2011. godine iznosila je 17.479 tona i u odnosu na isti period prošle godine je manja za tri odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

09:02

Default images

Predsednik grupacije konditorskih proizvođača Miroljub Aleksić kaže da je od 2008. do 2010. godine prisutno smanjenje prizvodnje u domaćoj konditorskoj industriji od sedam odsto i da se taj trend nastavio u 2011. godini.

"Proizvodnja čokolade raste, bombona pada, ali u suštini je prisutan pad konditorske proizvodnje", naveo je Aleksić. Prema njegovim rečima, ukupna proizvodnja konditorskih proizvoda je u 2010. godini iznosila 123.800 tona, kada je uvoz povećan za 2,5 odsto.

"Dozvolili smo uvoz finalnih proizvoda bez carina koji imaju niže cene sirovina, a domaće proizvode diskriminišemo nametanjem poreskih i carinskih nameta", kazao je on.

Aleksić je naveo primer čokolade sa lešnicima čija je cena u Nemačkoj 51 dinar, a u Srbiji 106 dinara.

On je rekao da su uslovi za proizvodnju konditora u Srbiji katastrofalni, podsećajući da je inflacija u Srbiji 14 odsto, da domaće valuta pada, izvoz i proizvodnja ne rastu, a cene domaćih sirovina su veće od 50 do 90 odsto u odnosu na cene sirovina u inostranstvu.

"Mleko u prahu je na domaćem tržištu 375 dinara, a uvozno sa carinom je 297 dinara", podsetio je Aleksić navodeći da je takvo stanje i sa punomasnim mlekom, palminim uljem i lešnikom.

"Sirovne koje mi uvozimo su za 30 odsto više od onih koje kupuje konkurencija", kazao je Aleksić dodajući da u Srbiji postoji oko 60 poreskih nameta i da bi domaći proizvođači morali da ulože velika sredstva da kako bi bili konkurentni na stranom tržištu.

Iz Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda su poručili da je potrebno izvršiti restruktuiranje domaćih firmi i smanjiti cene preskupih sirovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: