Ko hoće, može i krokodile da lovi

U Srbiji je moguće i ono što je nemoguće. I ako nema more, u njoj mogu da se love kitovi, a u njenim vodama mogu da se hvataju i krokodili.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 18.04.2011.

13:25

Default images

Osim standardnih životinja, u ovoj državi mogu da se gaje i kamile i lame. A na plodnim njivama mogu da rastu banane, ananas, avokado, papaja i mango.

I ako to sve ima malo veze sa zdravom logikom, Zakon o klasifikaciji delatnosti to dozvoljava.

A da smo nebeski narod, jasno je kada se pročita tačka istog zakona, pod šifrom 51.22. To je „vasionski saobraćaj“, a onaj ko registruje firmu sa tom delatnošću može da se bavi „vasionskim prevozom putnika i tereta“, ali i „lansiranjem satelita i svemirskih vozila“.

Kako je saopšteno u Odeljenju za privredu gradske uprave Kragujevca, dovoljno je da se uplati 1.120 dinara (1.000 za takse i 120 za obrasce), i u roku od sedam dana se dobija poreski indentifikacioni broj, matični broj firme i onda se može u biznis.

“Svako može da dođe kod nas i da prijavi radnju, ali za ove specifične poslove nema posebnih zahteva. Ako neko hoće da se bavi vasionskim transportom, imaće manje peripetija nego da želi da taksira po gradu. Jeste čudno, ali su zakoni najverovatnije prepisani iz država EU, ali ne i prilagođeni našim uslovima. Zato je, kako sada stoji u propisima, sve moguće”, kaže Jelena Bojović, načelnica uprave.

Spisak pravih „bisera“ je opširan, ali treba napomenuti najistaknutije: U oblasti „akvakulture“ se pod šifrom 03.21 nalazi „uzgoj morske salate i drugih jestivih morskih trava“.

U šifri 01.70 su „lov i traperstvo“, i tu mogu da se love „morski sisari na obali, kao što su morževi i tuljani“. U šifri 03.11 je „morski ribolov“, gde spada i lov na kitove, ali i lov na morske ježeve, sipe, kornjače i morske krastavce. Uz to, ista firma može da lovi i morske sunđere i prirodne bisere...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: