Cvetković: Biće rast veći od plana

Premijer i ministar finansija Srbije Mirko Cvetković kaže da Svetska banka i MMF predviđaju privredni rast u Srbiji za iduću godinu od čak pet odsto.

Srbija

Izvor: Politika, Tanjug

Ponedeljak, 18.04.2011.

00:06

Default images

"Mi ostajemo pri projekciji rasta za ovu godinu od tri odsto, na osnovu pokazatelja koje smo imali u prošloj, ali je činjenica da je početkom godine došlo do bržeg rasta nego što smo planirali", rekao je Cvetković.

On navodi da "zasad imamo samo podatke o industrijskoj proizvodnji, koja je u januaru rasla po stopi od blizu četiri odsto, a u februaru i preko pet, tako da postoje osnove da napravimo neku novu projekciju“.

Analitičari SB i MMF-a smatraju, međutim, da mi imamo veće potencijale od onih koje smo ugradili u svoje projekcije, što ćemo uzeti u obzir u eventualnim revidiranjima brojki rasta za ovu godinu", najavio je Cvetković.

Premijer se u Vašingtonu dogovorio, prilikom susreta sa izvršnom direktorkom Okonjom Ivelom Ngozi, o novom četvorogodišnjem aranžmanu u početnoj vrednosti od 800 miliona dolara, što podrazumeva mogućnost povlačenja i dodatnih sredstava.

Novost u novom dogovoru je novi pristup korišćenju tih sredstava: jedna polovina bi bila namenjena budžetu, a druga realizaciji projekata.

Cvetković je, uz napomenu da se još nije stigli do konkretnih razgovora, istakao da je važno da je dogovorena nova strategija da novac koji nam se stavlja na raspolaganje koristimo za manji broj velikih projekata, pri čemu ćemo, putem neke vrste konkursa na kome će učestvovati ministarstva, u vladi odlučivati o tome koji projekti će to biti.
On je podsetio da od Svetske banke koristimo sredstva za dve namene: za pokrivanje budžetskog deficita i za razne projekte.

"Što se budžeta tiče, taj novac uvek iskoristimo, dok je kod projekata, zbog njihove prevelike razuđenosti i nedostatka naših kapaciteta da ih sve obradimo, dolazilo do određenih problema", rekao je Cvetković i dodao da su ubrzani neki projekti koji su najviše kasnili -projekti poljoprivrede i odvodnjavanja.

"Nastavak saradnje s MMF-om od velike koristi za nas, iako nam pare nisu potrebne - iz postojećeg aranžmana smo povukli samo polovinu onoga što nam je bilo na raspolaganju", smatra Cvetković.

"Tekući aranžman se završava i izrazio sam želju da sačinimo novi. To je primljeno k znanju i očekujem da u narednih mesec dana ozvaničimo početak izrade tog novog aranžmana, koji ovoga puta ne bi bio vezan za novac, već za, kako to oni zovu, sistem predostrožnosti - da zajedno definišemo ekonomsku politiku, fiskalnu i monetarnu", objasnio je premijer.

Pošto bi to bilo na dugoročnim osnovama, bilo bi značajno za sliku Srbije u inostranstvu i neka vrsta garancije stranim investitorima, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: