Kazna za sušenje veša 5.000 dinara

Beograđani čije terase gledaju na ulicu ili trg, mogu biti kažnjeni sa 5.000 dinara ukoliko na njoj suše veš, luftiraju posteljinu ili tepihe.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.04.2011.

11:56

Default images

Istovremeno, vlasnici klima uređaja koji kaplju na javne površine mogu da plate kaznu od čak 20.000 dinara.

Navedena pravila i kazne predviđa nova Odluka o komunalnom redu, usvojena na poslednjoj sednici Skupštine Beograda, kojom je, po prvi put, u celini regulisano pitanje komunalnog reda u prestonici.

Ta odluka propisuje način na koji treba održavati spoljne delove zgrade i javne površine, tako da su stanari dužni da održavaju fasadu u urednom stanju, da vode računa da zidovi nisu iscrtani, izlepljeni plakatima ili zaprljani, kao i da vode brigu o dimnjacima, olucima i terasama. Na prozorima, terasama, lođama i balkonima građani mogu držati saksije sa cvećem, sve dok one ne ugrožavaju bezbednost i ne oštećuju zgrade, a pod istim uslovima mogu se postavljati klima uredjaji i antene, dok istaknute zastave moraju biti čiste i neoštećene.

Klima se mora postaviti tako da se voda ne sliva na spoljne zidove, susedne zgrade ili javne površine, dok je onima koji žive u zgradama pod zaštitom potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu kulturnih dobara, da bi postavili klimu.

Vlasnici i korisnici zgrade, takođe, dužni su da održavaju i površine oko njih, čiste, kose travu i održavaju staze, a ukoliko se odluče na izvodjenje fasadnih radova, moraju obezbediti da oni budu kvalitetni i ne naruše izgled zgrade i okoline.

Zabranjeno je prodavanje robe na javnim površinama - ulicama, parkovima, dok je na kolovozima i trotoarima zabranjeno ispisivati reklame i slične natpise.

Odluka će zavesti red i među vlasnicima stovarišta i raznih otpada, koji su u obavezi da ograde svoje parcele tako da se ne vidi unutrašnjost, pošto im u suprotnom prete kazne od 20.000 do milion dinara.

Na koji način i građani i preduzeća ispunjavaju svoje obaveze propisane ovom odlukom, kontrolisaće komunalna policija i inspekcija, a komunalni policajac ima pravo da pojedine kazne naplati na licu mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

261 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: