MMF: Višak u prosveti i zdravstvu

Ideja o racionalizaciji državne uprave potekla je od Vlade Srbije a ne od samog MMF-a, a odgovorni treba da predlože kako bi reforma mogla da se sprovede.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.04.2011.

16:49

Default images

To je izjavio šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdan Lisovolik, navodeći da se MMF-u ta ideja učinila dobrom i da je zbog toga prihvaćena bez oklevanja.

Pokazalo se kasnije, međutim, da ideja nije bila dobro implementirana u praksi. Za MMF, kada se već radi o racionalizaciji u javnom sektoru, veoma je važno da se ona sprovede u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, gde prema procenama te institucije ima više zaposlenih nego što je neophodno, rekao je Lisovolik.

On je naveo da najveći izazovi u modernizaciji javnog sektora i dalje ostaju povećanje njegove efikasnosti i smanjenje troškova i ocenio ‚‚da bi se to postiglo potrebno je naći način kako da on bude produktivniji i kako da se uvede bolji menadžment“.

Šef kancelarije MMF u Srbiji ukazao je da "u Srbiji ljudi koji su odgovorni treba da predlože načine na koje treba sprovesti reforme u javnom sektoru"

"U periodu smo kada su primanja zamrznuta u javnom sektoru, što je jako nepopularno i treba da pribegnemo nekim pametnijim reformama, što predstavlja veliki izazov", kazao je

Lisovolik i naglasio da je smanjenje zaposlenih, racionalizacija i stvaranje šansi za upošljavanje profesionalnih kadrova pravi put do poboljšanja kvaliteta usluga u javnom sektoru.

On je naveo da u modernizaciji javnog sektora ne treba potcenjivati moć IT tehnologije, jer moderna državna uprava podrazumeva dobru elektronsku komunikaciju između državnih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: