Ćirić: Država da vraća PDV

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Nebojša Ćirić kaže da država ne poštuje rokove za povraćaj PDV-a privrednicima i da bi to moralo da se promeni.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 11.04.2011.

09:17

Default images

"Država bi morala da obezbedi redovno servisiranje svojih obaveza prema privredi, mislim da je to moguće. Treba samo da uvedemo evropske standarde i kod nas, koji tačno propisuju obavezu države", rekao je Ćirić.

On je dodao da problem servisiranja obaveza mora biti jedinstven stav Vlade.

Anketa Unije poslodavaca srbije je pokazala da se privrednici ubedljivo najviše zadužuju da redovno izmirili PDV, umesto za investicije.

Ističući da je novac danas, ne samo u Srbiji već svuda u svetu deficitarna, pa samim tim i skupa roba, Ćirić je kazao da država nema jeftiniji način za finansiranje privrede od Fonda za razvoj, jer su kamatne stope na te kredite povoljne, a sredstva obezbedjenja daleko manje oštra nego kod klasičnih bankarskih pozajmica.

"No, sredstva Fonda su limitirana. Četiri od pet privrednika traže da im se pomogne jeftinijim parama, a takvih sredstava nema neograničeno. Neki poslovni ljudi misle da bi država trebalo da im pomogne da povećaju izvoz, pa i oni da kupuju firme u okruženju da se dobit vraća u Srbiju, a ne da odlazi iz zemlje", naveo je ministar za ekonomiju i regionalni razvoj.

Kada je reč o "Fijatu", Ćirić je kazao da će građevinski radovi biti završeni za mesec i po dana, naručena je oprema za oko 400 miliona evra, naručuje se i dalje, probna proizvodnja novog modela kreće krajem godina, a serijska dogodine u ovo vreme.

"To je najvažnija investicija u Srbiji. Tamo će raditi zajedno sa kooperantima 3.500 ljudi, a kada krena proizvodnja, imaćemo izvoz od oko 1,3 do 1,5 milijardi evra godišnje", rekao je Ćirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: