Javna preduzeća ne brinu za softver

Inspektori Poreske uprave koji su u martu počeli kontrolu legalnosti poslovnih softvera u početku neće kontrolisati javna preduzeća, kažu u Poreskoj upravi.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.04.2011.

09:00

Default images

"Potrebno je izvršiti prethodnu detaljnu analizu i stvoriti uslove kako bi se u budućnosti ovaj problem rešio na nivou čitave države, potpisivanjem ugovora sa najvećim proizvodjačima softvera. Tek nakon ispunjenih preduslova, stvoriće se uslovi za kontrolu legalnosti softvera u javnom sektoru", saopšteno je agenciji Beta iz Poreske uprave.

Kako je rečeno, iznos poreza na dodatu vrednost (PDV) od prodaje računara i softvera u januaru 2011. godine je u odnosu na januar 2010. povećan za 6,34 odsto.

Srpska privreda, prema procenama Poreske uprave, zbog softverske piraterije godišnje gubi 100 miliona dolara a ukoliko bi za deset odsto bila smanjenja softverske piraterije srpski budžet bi prihodovao godišnje 29 miliona dolara.

Udeo nelegalnih softvera na tržištu Srbije je oko 75 odsto.

Prema procenama, trebaće od tri do pet godina da Srbija smanji procenat piraterije ispod 50 odsto, što je zahtev i Evropske unije. Procenat piraterije u EU je uglavnom manji, do 30 odsto.

Prema ranijim najavama, ukoliko se utvrdi da firma koristi nelegalan softver, dobiće rok u kome mora da uvede legalan softver. Ako u datom roku ne isprave prestup, biće podneta prijava nadležnom tužilaštvu. U slučaju velikih prekršaja, biće uključeni i poreska policija i MUP.

Kazne za posedovanje nelegalnog softvera kreću se od 50.000 do tri miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: