Dve godine čekaju preregistraciju

Iako je pre skoro dve godine završen postupak preregistracije vozila sa stranih tablica na domaće, na oko 300 kola u Moravičkom okrugu još nisu okačene tablice.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

01:08

Default images

Vlasnici iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i okolnih sela, kažu da je razlog selektivno sprovođenje zakona i bahatost ovdašnje Policijske uprave, koja ne želi da im registruje vozila.

Problem je nastao kada je Policijska uprava, prilikom preregistracije utvrdila da ovi automobili imaju falsifikovana ovlašćenja ranijih vlasnika, što je između ostalog, neopohodan dokument prilikom registracije. To, međutim, nije bio jedini slučaj u ovom gradu. Takva, lažna ovlašćenja, imalo i oko 55.000 ostalih automobila u Srbiji, ali ni u jednom drugom mestu nije bila prepreka za preregistraciju. Vlasnici su automobile uredno ocarinili i platili registraciju.

Čačanska Policijska uprava rešila je da ukine tablice ovim sugrađanima i da pojedinima oduzme vozila. Protiv njih je pokrenut prekršajni postupak, ali su prekršajni sudovi mahom odbacili zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka, jer sud nalazi da je zahtev podnet od - neovlašćenog organa, odnosno da za carinski prekršaj postupak može da pokrene carinarnica, a ne Policijska uprava.

Vlasnici tvrde da nisu imali pojma, prilikom kupovine automobila, da su ovlašćenja bila falš.

“Koplja su se slomila samo na nama. Nedavno smo išli u PU, ali nam je opet rečeno da registracije neće biti”, pričaju ojađeni Čačani.

Ovdašnjoj PU, izgleda, nije dovoljan izveštaj Uprave carine, u kome se jasno kaže da je posle „pravosnažno okončanog prekršajnog postupka, donošenjem odluke o izricanju novčane kazne, kao i plaćanjem iste od učinioca prekršaja, završen postupak pred carinskim organom“.

“Znači da nema potrebe da se vodi upravni postupak radi izmene ili poništavanja carinske deklaracije”, zaključuje se u ovom izveštaju, koji je prosleđen Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Postupak preregistracije sa crnogorskih, odnosno stranih tablica sproveden je u skladu sa Uredbom Vlade Srbije, koja je bila privremenog karaktera. Preregistrovano je oko 80.000 vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: