Bez prodaje Zvezde i Partizana?

Država će tek po evidentiranju imovine Crvene zvezde i Partizana utvrditi da li će i po kakvom modelu biti privatizovani najveći srpski klubovi.

Srbija

Izvor: Tanjug, Press

Nedelja, 10.04.2011.

17:04

Default images

"Vlada u ovom trenutku nema jasnu sliku koliki je udeo države u klubovima, a 'večiti' će moći kroz dokumentaciju da dokažu tvrdnje da stadioni pripadaju njima", kazala je ministarka omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić-Marković.

Ministarka je rekla da prve privatizacije klubova možemo očekivati ukoliko postoje klubovi u kojima je raščišćena situacija u vezi s imovinom. "Bili smo prinuđeni da u zakon uvrstimo obavezu o 19 raznih dokumenata prilikom evidentiranja, jer niko pre nas nije obavio taj posao. Nema jasne slike o tome koje je imovinsko stanje u smislu državnog i društvenog kapitala u klubovima. To mora da se razjasni da bi proces privatizacije išao kontrolisano", objasnila je ona.

Na pitanje ko će biti zadužen da odredi vrednost, odnosno koji su klubovi od nacionalnog značaja, ona je odgovorila da postoje ljudi koji su licencirani da vrše takve procene i odrede vrednost i nematerijalnih stvari, poput brenda.

"Zakon predviđa da nacionalni značaj određuje republička vlada, a onda na nižim nivoima pokrajinska i lokalna, ako postoji. Nama je, pre svega, bitna zaštita državne i društvene imovine, ali i klubovi od nacionalnog značaja mogli bi da budu privatizovani u nekom roku, kada se steknu uslovi", dodala je Samardžić-Marković.

Upitana na koji način onda možemo da očekujemo privatizaciju Partizana i Zvezde, koji su bez sumnje klubovi od nacionalnog značaja, ona je odgovorila: "Oni možda i ne budu privatizovani".

Samardžić-Marković je rekla da se ne zna koliki je udeo države u stadionima na kojima igraju Partizan i Zvezda.

"To je, možda, mnogo ranije trebalo da utvrdi Direkcija za imovinu. Ako klubovi kažu da stadioni pripadaju njima, onda u to ne želim da sumnjam, ali će biti potrebno da te tvrdnje potkrepe dokumentima koje zahteva zakon. Ako klubovi to mogu da potkrepe, onda nemaju razloga da se plaše za stadione", istakla je ona.

Dodala je da je problem što u te objekte niko ne ulaže novac, jer ih jedni vide kao državnu, a drugi kao privatnu svojinu.

"Zar nije onda bolje da se to pitanje konačno razreši i da se time ohrabri ulaganje? Nama je najvažnije bilo da sprečimo mogućnost da stadioni menjaju namenu, jer bi, u suprotnom, srpski sport doživeo ogroman poraz", navela je Samardžić-Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: