Tadić i Sarkozi ugovorili BG metro

Deo Sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Francuske odnosi se i na učešće francuske kompanije Alstom u izgradnji metroa u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.04.2011.

00:05

Default images

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi saopštio je posle razgovora u Parizu s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, da je projekat izgradnje metroa u Beogradu u Sporazumu o strateškom partnerstvu Srbije i Francuske i da ostaje da se postigne dogovor o "finansijskim modalitetima".

Prema saopštenju Jelisejske palate, francuska kompanija Alstom je u trci za izgradnju prve linije beogradskog metroa, za iznos od oko 1-1,2 milijarde evra.

"To je u sporazumu", ali "preostaje dogovor o finansijskim modalitetima" izgradnje metroa, navedeno je u saopštenju francuskog predsedništva.

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je očekivanje da će se tokom narednih meseci pronaći saglasni modaliteti finansiranja i izgradnje metroa u Beogradu, istakavši da bi to bio "konkretan spomenik naše saradnje".

On je ocenio da bi izgradnja metroa uz pomoć Francuske bila trajni izraz bliskosti dva naroda, pored Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

U Sporazumu o strateškom partnerstvu, koji su u Parizu potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i francuski ministar za evropska pitanja Loran Vokije, posebno se ističe projekat izgradnje metroa u Beogradu, za koji će Francuska biti strateški partner Srbiji, kada dve vlade i grad Beograd budu potpisali deklaraciju o namerama koja sadrži uzajamno prihvatljive modalitete izgradnje metroa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: