EPS: Vetar donosi skuplju struju

Elektroprivreda Srbije saopštila je da nisu tačne ocene da će cena struje biti niža ukoliko se bude proizvodila iz energije vetra.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 08.04.2011.

10:31

Default images

Iz EPS-a kažu da će to značiti upravo suprotno - struja proizvedena na taj način biće skuplja.

EPS podržava razvoj obnovljivih izvora energije, ali i upozorava da će priključivanje vetroelektrana na elektroenergetski sistem platiti građani Srbije, navodi se u saopštenju.

Kilovat-čas iz vetra, uz dodatne troškove za prenos kroz mrežu, dostići će 13,06 evro centi za kilovat-čas, što je 2,33 puta više od sadašnje prodajne cene struje EPS-a, koja iznosi 5,61 evrocenti bez PDV-a. Gubitke zbog razlike u ceni, troškove stajanja kapaciteta EPS-a i izgradnje novih elektrana koje bi bile rezerva kada nema vetra, platiće kupci struje i EPS, koji za struju iz vetra treba da plati između 1,3 i 2,7 milijardi evra, kaže se u saopštenju.

EPS je u obavezi da 12 godina plaća 9,5 evro centi za kilovat-čas struje dobijene iz vetra, navodi se u saopštenju i dodaje da vetroelektrane neće doprineti ni stabilnom snabdevanju Srbije strujom.

EPS navodi i da trećinu električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora i da se podrška obnovljivim izvorima energije vidi kroz izgradnju hidroelektrana (HE) na Ibru, Moravi i Drini vrednih više od jedne milijarde evra.

Kako je saopšteno, EPS radi na revitaliziji 17 starih malih HE i izgradnji 18 novih malih HE.

Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA) saopštilo je ranije da razume trenutno nezadovoljstvo građana povodom najnovijeg poskupljenja struje, ističući da je rešenje za stalna poskupljenja u obnovljivim izvorima energije.

U saopštenju SEWEA ističe da je od energije vetra moguće podmiriti deset odsto srpske energetske potrošnje ali da zakonska regulativa ne omogućava investicije u toj oblasti.

Udruženje SEWEA je najavilo investicije od 1,5 milijardi evra u vetroparkove i proizvodnjom garantuje stabilno snabdevanje i niže cene od cena uvozne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: