Mrkonjić: Svi kasne, samo ja kriv

Iako ga realnost demantuje skoro svakoga dana, Milutin Mrkonjić ne odustaje od davanja rokova za završetak Koridora 10, najnoviji je sredina 2013. godine.

Srbija

Izvor: Politika, Novosti

Petak, 08.04.2011.

00:03

Default images

Ministar infrastrukture i energetike tvrdi da će vlada pred građane, na kraju mandata, izaći sa ukupno 200 kilometara izgrađenog Koridora 10 i otvorenim gradilištima na preostalih oko 130 kilometara. “To je naš rezultat u vreme duboke ekonomske krize.”

U ovom trenutku izgrađeno je nešto manje od 50 kilometara, a do kraja mandata vlade ima najviše godinu dana. Mrkonjić tvrdi i da je rokovima nametao tempo, širio optimizam i dizao moral građevinarima, ali da nije odgovoran što se na pojedinim deonicama, ipak, kasnilo.

“Tri ministarstva su zadužena za taj najvažniji putni pravac u Srbiji. A, samo mene svi pitaju za rokove. Uspeli smo da završimo kompletnu projektnu dokumentaciju, veći deo eksproprijacije. Tenderi su se ponekad odužili i više nego što smo mogli da očekujemo. Ekonomska je kriza. Sve to je uticalo na pomeranje rokova, koji realno počinju da teku tek kada se izabere izvođač”, objašnjava Mrkonjić.

“Nema tu moje odgovornosti. Moj jedini ”greh” je što sam pokušavao da ubrzam radove, da našim putarima obezbedim posao. Setite se kad je trebalo da uđemo u EU i kakvi su sve rokovi obećavani”, kaže on.

Prema njegovoj oceni, infrastruktura je bila stub ekonomske stabilnosti zemlje u vreme krize.

“Zaposlili smo ljude, podigli entuzijazam. Ovde se kasni godinama, a mene hvataju kad probijemo termine nekoliko meseci. Pa, dobro, trpeću ja te udarce”, navodi Mrkonjić.

“O rokovima više neću da govorim jer se zna da su Koridori Srbije zaduženi za izvođački deo posla, iako mislim da su rokovi korisni. Moja je procena da kompletan posao na Koridoru 10 može da se završi do polovine 2013. uz rezervu za Grdelicu, jer je to veoma teška deonica, kaže ministar.

Na pitanje sprema li se za izbore, Mrkonjić kaže:

“Nikakva kampanja me ne interesuje. Vodim kampanju da izgradimo Koridor 10. Građani će prema rezultatima glasati, a ne na osnovu poruka i slikanja pred kamerama. Ko sad kreće u političku kampanju bez rezultata, to može samo da mu se vrati kao bumerang. Nisam u toj priči”.
I Dinkić obećavao

Ako bi političari bili dosledni u onome što kažu, Milutin Mrkonjić odavno više ne bi bio član vlade, a Mlađan Dinkić ne bi izašao na sledeće izbore.

Bivši potpredsednik vlade i ministar ekonomije je odmah po formiranju vlade Mirka Cvetkovića rekao: „Ni ja, ni G17 plus nećemo izaći na sledeće izbore ukoliko ne bude završen Koridor 10 u ovom mandatu.” Imao je odrešene ruke, ali umesto 300, sagrađeno je 47,5 kilometara autoputa. A kraj 2012. i početak 2013. označeni su kao novi realan rok za završetak Koridora 10.

Prvi koji se usudio da to javno kaže bio je Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, koji je pre nekoliko dana priznao da ovaj međunarodni autoput kroz našu zemlju neće biti završen do kraja mandata ove vlade.

„Bez obzira na nekada neoprezno izrečene izjave od strane pojedinaca, ova vlada je učinila mnogo da bi se nakon više godina praznih priča na Koridoru 10 nešto uradilo”, kaže Dulić.

On uverava da će na severnom kraku autoput biti završen do kraja godine uključujući i most kod Beške, obilaznice oko Novog Sada i Subotice sa svim petljama.

“Do kraja mandata ove vlade biće završena eksproprijacija, urađeni projekti i sprovedeni tenderi na južnim deonicama. Radovi će biti realizovani fazno na svim deonicama. U odnosu na decenije praznih priča ovo će biti vrlo konkretan i vidljiv rezultat”, uverava Dulić.

Ko je još zakazao?

Nije sporno da je ova vlada krenula od nule, kao što jednom reče ministar Mrkonjić. Projekti nisu postojali, niti je zemljište izuzeto. Za to je bilo potrebno vreme, ali i pare budući da pripremu dokumentacije i izuzimanje zemljišta međunarodne banke ne finansiraju.

Politizacija Koridora 10 i loša organizacija deluju kao jedini mogući odgovori na pitanje zašto su davani rokovi koji nisu mogli biti ispunjeni. Ali sudeći po obrazloženju Koridora Srbije, preduzeća koje formalno rukovodi izgradnjom autoputa, problem je složeniji.
“Očekivanja da se projektna dokumentacija završi još u 2009. godini nisu se obistinila delom zbog spore dinamike domaćih projektantskih kuća u izradi, a delom i zbog potrebe za čestim ispravljanjima i dorađivanjima glavnih projekata po zahtevima tehničke kontrole. Tako su se izrada projektne dokumentacije i rešavanje imovinskopravnih odnosa preneli na celu 2010. i nastavljaju se u 2011. godini”, navode u Koridorima Srbije.

Kao još jedan veliki problem oni navode neažurne zemljišne knjige, tj. neuređen katastar, što utiče na postupak eksproprijacije. Izuzimanje zemljišta dodatno je usporeno zbog nedostatka kadrova u lokalnim samoupravama.

Razloge zbog kojih su drastično probijeni rokovi na severnom kraku nadležni u Koridorima Srbije obrazlažu činjenicom da su izvođači na tender izašli sa neopravdano niskim cenama za izgradnju, a po tim cenama ne mogu da izvedu radove.

Ne treba zaboraviti da je želja vlade bila da angažuje domaće putare i tako im pomogne bar na deonicama koje se finansiraju iz budžeta. A to je baš trasa Koridora 10 kroz Vojvodinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: