Kalanović: Dinkić olakšao krizu

Vicepremijerka Verica Kalanović ocenila je da je srpska privreda kroz težak period prošla uspešnije i bolje od mnogih zemalja.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 06.04.2011.

14:09

Default images

Za to su, kako je dodala, zaslužne mere vlade i ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Potpredsednica Vlade Srbije za privredni i regionalni razvoj najavila je da će cilj rada njenog kabineta do kraja mandata vlade biti podrška investitorima, povećanje likvidnosti privrede, smanjenje sive ekonomije, sprovodjenje politike ravnomernog regionalnog razvoja i giljotine propisa.

Ona je istakla da će mere njenog kabineta biti usmerene ka ispunjavanju ciljeva za brži razvoj privrede i biće u vezi sa gorućim problemima ekonomije, kao što su povećanje zaposlenosti i izvoza. Govoreći o povećanju likvidnosti privrede kroz aktivnosti Fonda za razvoj, Kalanovićeva je istakla da je obavljen niz razgovora sa malim i srednjim preduzećima i da postoje konkretni predlozi o mogućnosti reprograma duga za minimum godinu dana onima koji zapošljavaju veliki broj radnika iz radno intenzivnih grana, koje su u problemima i nalaze se u nerazvijenim područjima.

Potpredsednica Vlade je, predstavljajući aktivnosti svog kabineta u okviru podrške investitorima, navela da 151 živi projekat u Srbiji jeste podrška onim investitorima koji osnivaju kompanije i zapošljavaju nove ljude i dodala da su oni definisali ugovorom zapošljavanje 23.000 ljudi i investiranje od 700 miliona evra.

Kao odgovor na nelikvidnost privrede, Kalanović je najavila da će predložiti rasterećenje privrede kroz inicijative i predloge poslovnim bankama.

"Ovo je model koji je premijer predložio u odnosu između građana i poslovnih banaka u njihovom zaduženju. Naš model biće analogni. Poslovne banke i privreda su takođe spojeni sudovi i mi ćemo rado biti čvrstva kopča koja će se naći između jednih i drugih i koja će uvažavati sve zahteve Centralne banke", objasnila je potpredsednica Vlade.

Kada je reč o sprovođenju "giljotine propisa", Kalanović je navela da je 67 odsto propisa usvojeno i da je ostalo još 33 odsto, kao i da će njen kabinet redovno dostavljati informacije o tome koje institucije nisu obavile svoj deo odgovornosti.

Ona je takođe najavila da će u pogledu registrovanja novih privrednih subjekata biti pojačana disciplina, uz poštovanje uslova da onaj ko se bude našao na tom spisku, neće moći da osnuje novo preduzeće i za one koji su odveli firme u stečaja u prethodnom periodu.

Govoreći o problemu sive ekonomije, potpredsednica Vlade je istakla da je želja da se uz pojačan rad i drugih ministarstava inicira podrška da se siva ekonomija uvede u legalne tokove, kroz značajno smanjenje obaveza u prvoj, drugoj i trećoj godini, odnosno da se iniciraju mere za oslobađanje obaveze poslodavca za novozaposlene radnike u period od tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: