Mrakić: EPS najveće blago Srbije

Državni sekretar u ministarstvu energetike Dušan Mrakić kaže da Elektroprivreda Srbije kao najveće blago ove zemlje mora da ostane u državnom vlasništvu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.04.2011.

11:39

Default images

"Nismo spremni da menjamo naša osnovna strateška opredelenja vezana za budućnost EPS-a", rekao je Mrakić.

Strateški ekonomski interes Srbije je da sačuva postojeće energetske kapacitete i da izgradi nove, što je ostvarljivo uz javno privatna ulaganja u taj sektor, rekao je on.

On je najavio da će resorno ministarstvo, ukoliko bude ponovnog odlaganja tenderske procedure, morati da predloži Vladi Srbije novi model za realizaciju projekata Termoelektrana (TE)"Kolubara B" i TE "Nikola Tesla B3". Mrakić je istakao da se u naredna dva meseca očekuje završetak pregovora sa kineskim partnerima za kredit od 850 miliona evra za TE "Kostolac" i dodao da je sa italijanskim partnerima započeto nekoliko projekata od kojih su najznačajniji izgradnja hidroelektrana na Ibru i Drini.

U naftnom sektoru, kako je ukazao Mrakić, najznačajniji strateški projekat je modernizacija rafinerije NIS u Pančevu, podsetivši da se ruski partner u okviru ugovora o prodaji NIS-a obavezao da investira oko 550 miliona evra.

Očekujemo i veći nivo ulaganja kako bi NIS postao regionalni lider u naftnom sektoru jugoistočne Evrope, kazao je državni sekretar i dodao da će ta sredstva delom koristiti domaće kompanije koje će se uključiti u poslove rekonstrukcije i održavanja rafinerija.

Vlada Srbije u potpunosti podržva investicije u oblasti obnovljivih izvora energije ali samo do one granice do koje one (investicije) neće značajno uticati na promenu cene električne energije u Srbiji, rekao je Mrakić.

On je podsetio da je to ministarstvo završilo izradu predloga novog zakona o energetici i da se očekuje da će za dva meseca taj pravni akt biti u skupštinskoj raspravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: