Pad profita banaka - veće kamate

Smanjenje profitabilnosti banaka zbog ekonomskih teškoća imalo bi za posledicu veću kamatu i veća opreznost kod davanja novih kredita, kaže Vladimir Čupić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

10:34

Default images

Ključno pitanje će biti na koji način ćemo uspeti da povećamo mobilnost svih sredstava i tokova u ekonomiji, ocena je Vladimira Čupića, prvog čoveka Hipo Alpe-Adrija banke u Srbiji.

Prema njegovim rečima, nelikvidnost privrede je pokazatelj opšteg stanja, problema u strukturi privrede, visokoj zaduženosti i nedovoljnoj konkurentnosti srpskih kompanija, a finansijski sistem na sve to odgovara vrlo visokim nivoom kapitalizovanosti banaka i dobrom likvidnošću bankarskog sektora. Ono što je, međutim, problem je izvesna količina imovine blokirane u bankama, u vidu loših kredita, kaže Čupić.

“Banke su formirale rezerve za rizike, ali je pitanje da li je to dovoljno, da li bi se prodajom na tržištu te imovine rešilo pitanje dugova? To bi išlo teško jer nema tražnje. Trebaju nam mehanizmi koji će maksimalno olakšati čišćenje bilansa banaka jer su oni u nekim slučajevima dosta kontaminirani”, objašnjava on.

Dugo zadržavanje loših kredita unutar bilansa banaka na neki način blokira plasmane dobrim klijentima, kaže Čupić i dodaje da su potrebni projekti i klijenti iza kojih banke hoće da stanu bez straha od rizika i od toga će zavisiti status finansijskog sektora u Srbiji.

“Ipak, zaista bi bila potrebna jedna katastrofična situacija pa da dođe do ozbiljnog narušavanja stabilnosti finansijskog sektora. Ja ne vidim da će tako nešto da se dogodi. Ima problema, ali su oni rešivi. Biće ova godina vreme za poravnanje, a dogodine, mislim, možemo da očekujemo unapređenje ukupne poslovne klime u Srbiji”, smatra prvi čovek Hipo Alpe-Adrija banke u Srbiji.

Čupić je najavio da Hipo Alpe-Adrija banka nudi klijentima nove proizvode, među kojima je beskamatna pozajmica na šest meseci za otvaranje računa i štednja „na dohvat ruke“, a to znači kamatu stopu od 5,75 odsto na 12 meseci, jednu od najpovoljnijih na tržištu, uz mogućnost da se novac podigne i pre isteka roka a da se kamata zaračunava na izdržani period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: