Ulja ove godine i za izvoz

Srbija će ove godine imati dovoljno ulja za domaće potrebe, al ii za izvoz, jer će suncokret biti zasejan na oko 150.000 hektara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

09:51

Default images

Sa prosečnim rodom od oko dve tone po hektaru, Srbija bi trebalo da ima dovoljno sirovine za proizvodnju ulja, ne samo za svoje potrebe, već i za izvoz.

Tako, prošlogodišnja nestašica ulja, bar iz ugla poljoprivrednika, odnosno, proizvođača osnovne sirovine za uljare, ne bi trebalo da se ponovi. Setva suncokreta, kako objašnjava Vladimir Miklič, rukovodilac Odeljenja za uljne kulture, novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, već je počela, ali, relativno niskim intenzitetom.

“Optimalni rokovi za setvu ove uljarice počinju u prvoj dekadi aprila. Poslednjih godina, zbog viših temperatura, setva je počinjala i ranije, ali, ove godine, kako stvari stoje, setva će se odužiti, i to posebno u Banatu, u kom se, tradicionalno, seje najviše suncokreta”, kaže Miklič.

Poljoprivrednici u Banatu, napominje Miklič, imaju problema sa visokim nivoom podzemnih voda, odnosno, sa vodom koja leži na njivama.

“Upravo zbog toga, setva će na njima kasniti. I pored toga, međutim, verujem da će setveni plan biti ispunjen, pre svega, zbog povoljne cene koju prerađivači nude”, kaže Miklič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: