Deficit budžeta veći za 13 mlrd RSD

Deficit budžeta ove godine biće oko 13 milijardi dinara veći nego u 2010.i iznosiće oko 120 milijardi dinara, kažu saradnici Instituta ekonomskih nauka (IEN).

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

08:52

Default images

Na promocija novog broja biltena Makroekomske analize i prognoze (MAP), glavni kordinator te publikacije Marko Malović kazao je da je rast bruto društvenog proizvoda od tri odsto, odmrzavanje i rast penzija i plata od dva odsto osnovne pretpostavke budžeta za 2011. godinu.

Prema njegovim rečima, u prošloj godini najveći rast rashoda od 14 odsto imali su socijalna zaštita i ostali tekući rashodi dok je kod kapitalnih izdataka zabeleženo smanjenje rashoda od 32,34 odsto, odnosno sa 33,1 milijarde dinara na 22,4 milijarde.

Malović je dodao da su prognoze da će Srbija tek 2012. godine dostići nivo privredne aktivnosti kakav je imala pre krize, naglasivši da je u prošloj godini privreda Srbije iz ekonomske depresije koja je bila 2009. godine prešla u period rastuće bruto dodate vrednosti.

"Nevelike stope privrednog rasta statistički ukazuju na tehnički izlazak iz recesije, ali one nisu dovoljne za osetnije povećanje blagostanja građana Srbije", kazao je on.

Direktor IEN-a Dejan Erić kazao je da u Srbiji postoji nekoliko većih problema, a to su rast nezaposlenosti, povećanje zaduženosti, visok nivo referentne kamatne stope i visok nivo kamatne stope na zapise trezora.

"U sektoru bankarstva zabrinjavajuće je otežano finasiranje privrede, a Srbiji je neophodno da pokrene proizvodnju, naročito sektor izvozne proizvodnje", kazao je Erić.

On je naglasio da je u Srbiji i dalje veliki pritisak na sektor privrede i likvidnost, kao i da je primetan pritisak rasta cena hrane.

Saradnici IEN-a su ocenili i da planirano povećanje agrarnog budžeta za 2011. godinu ne zadovoljava trenutne potrebe nacionalne poljoprivrede, naglašavajući da budžet nije razvojno orijentisan i da poljoprivreda kao strateška grana u kriznom periodu zaslužuje veća izdvajanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: