Pitić: Banke, ne socijalne ustanove

Banke u Srbiji imaju mogućnost da pomognu klijentima u otplati kredita, ali ne bi bilo dobro da budu primorane da primenjuju isti model olakšica.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 06.04.2011.

08:42

Default images

Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke u Srbiji Goran Pitić kaže i da je "Sosijete ženeral banka spremna da se uključi u program Vlade Srbije za reprogram kredita građanima, ali nismo za uniformisani model koji bi se primenjivao u svim bankama".

Pitić je ukazao da banke i pri odobravanju kredita imaju različite procene rizika otplate kredita u skladu sa svojom poslovnom politikom, zbog čega bi trebalo da se predvidi samo minimum kriterijuma za odlaganje izmirenja dospelih obaveza koji bi bili prihvatljivi za sve banke. "Banke nisu socijalne ustanove koje će prihvatati sve klijente koji su u problemu i koji nemaju nikakvu perspektivu, već će nastojati da sagledaju da li će posle isteka roka reprograma klijent biti u situaciji da nastavi da izmiruje svoje obaveze", rekao je Pitić.

On je dodao da će se banke i ponudom uslova za reprogram kredita boriti za klijente.

"Ne bi smelo da se dogodi da zarad dobre ideje banke budu ugrožene preuzimanjem većeg rizika, koji će biti prebačen u budućnost", naglasio je Pitić.

Sosijete ženeral banka je, prema njegovim rečima, odmah po pokretanju inicijative za reprogram zaduženja građana ponudila kredite za refinansiranje potrošackih, gotovinskih i auto kredita sa grejs periodom do 24 meseca.

"Uključićemo se i u program koji bi korisnicima stambenih kredita omogućio da dobiju grejs period tokom kojeg će plaćati samo kamatu, a uslovi će biti precizirani nakon konkretizovanja mera od strane relevantnih državnih organa", najavio je Pitić.

On je upozorio da trenutni propisi Narodne banke Srbije o obaveznoj rezervi, pogotovo kad je reč o deviznim i indeksiranim kreditima, ne ostavljaju mnogo prostora bankama za relaksaciju uslova kreditiranja.

Predlog Sosijete ženeral banke je, kako je rekao Pitić, da NBS, bar za iznos reprogramiranih kredita u skladu sa programom Vlade Srbije, odobri srazmerno umanjenje tereta obavezne rezerve, kao i da promeni kriterijume za klasifikaciju kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: