Ne nadati se trajno jakom dinaru

Jačanje dinara prema evru u proteklom periodu ne može biti dugoročna pojava jer iza toga ne stoji značajniji oporavak srpske privrede.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.04.2011.

00:09

Default images

Preveliko jačanje domaće valute imalo bi loše posledice na srpski izvoz jer bi smanjilo njegovu cenovnu konkurentnost, ocenjuju ekonomisti.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić izjavio je da je jačanje dinara isključivo posledica prodaje državnih hartija od vrednosti jer banke povlače devize iz inostranstva, koje povećavaju ponudu na deviznom tržištu, i samim tim jačaju dinar.

"Dokle će to trajati? Svakako dok se cela operacija bude odigravala, dok same banke, odnosno investitori, ne procene da im je rizik prevelik da bi se upuštale u takve operacije. Znači, odgovor na to pitanje je isključivo u njihovom dvorištu", istakao je Nikolić. On je podsetio da je gornji limit zaduživanja države definisan fiskalnim pravilima, odnosno da javni dug ne sme da pređe 45 odsto bruto domaćeg proizvoda i ako se država toga bude pridržavala, ta aktivnost neće još dugo trajati.

"Definitivno je pojava kratkoročna, i nije odraz nekih kvalitativnih promena u našoj ekonomiji, koje bi se odslikavale u podizanju konkurentnosti domaće privrede već pre svega, špekulativne prirode. U tom smislu, govorimo o krajnje oročenom stanju i, definitivno, dinar ne može ostati na ovom nivou još dugo", naglasio je Nikolić.

Ukazujući i da jačanje dinara ima negativne efekte na srpski izvoz jer obara njegovu cenovnu konkurentnost, on je rekao da su efekti u suprotnosti sa najavljenim setom mera vlade za pomoć izvozu i izvoznicima.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris ocenio je da, kada je u pitanju kurs dinara, treba očekivati manje fluktuacije u oba smera - i jačanje i slabljenje domaće valute prema evru.

"Trenutno jačanje kura dinara je verovatno, sa jedne strane, posledica odlučnosti guvernera da neće dozvoliti preveliko gubljenje vrednosti kursa dinara, a, sa druge strane, to je i posledica činjenice da je u prethodnom periodu NBS intervenisala sa velikim iznosom deviznih sredstava", naveo je on.

Prema njegovim rečima, sigurno je da dugoročno jačanje kursa dinara nije moguće, niti ga treba očekivati, jer iza njega ne stoji jaka privreda. On je naglasio da nije dobro ni da domaća valuta previše ojača, jer u takvim uslovima se pogoršava platni bilans, destimuliše se izvozni deo privrede, stvara se privid da je nivo životnog standarda veći, i onda je u nekom narednom periodu nužno veće prilagođavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: