Tajkunima firme preko posrednika

Pravi vlasnici privatizovanih preduzeća često nisu ličnosti koje učestvuju i pobeđuju na aukcijama Agencije za privatizaciju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

00:07

Default images

Tek koju godinu posle javne prodaje, kada se kupoprodajni ugovor prenese, može se zaključiti ko zapravo stoji iza kapitala kojim je neka firma kupljena.

Tako je kupoprodajni ugovor prenet na novog vlasnika u više od 140 slučajeva, a reč je o firmama koje su još uvek bile u režimu kontrole Agencije, dok za one koje su iz tog statusa izašle, nema javnih podataka.

Najčešći slučaj je da se ugovori prenose sa fizičkih lica, koja imaju pravo da kupuju firme na šest godišnjih rata, na pravna. Tako je Vojin Lazarević, odnosno njegova Rudnap grupa, došla do beogradskog Geoinženjeringa preuzevši, godinu i po dana posle prodaje, ugovor od Slavka Ćirića, dok je nešto više od dve godine sačekala da prođe od prodaje novosadskog Energosofta, da bi ga preuzela od Save Komada. Takođe, članovi porodice Matijević u nekoliko navrata su kao fizička lica kupovali firme, da bi se one godinu ili dve nakon toga, priključile sistemu Matijević i taj model nije redak u grupi prenetih ugovora.

Po toj „metodologiji“ je i Delta došla u posed trgovinskog preduzeća Srbija iz Kragujevca, koje je na aukciji kupila Ana Petković kao i do Leskovačkog sajma, koji je prvo pripadao Željku Vuksanoviću, ali je i činjenica da se u ta dva grada još u vreme prodaje pretpostavljalo ko stoji iza tih transakcija.

I "Delta rilestejt" sada je vlasnik beogradskog hotela Nacional, a zbog te privatizacije su u decembru prošle godine uhapšeni i bivši direktor hotela i neki službenici Agencije za privatizaciju. Nacional je prodat na aukciji 2007. godine Živojinu Pavloviću, koji se smatra bliskim saradnikom Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam koji se i zaposlenima predstavio kao vlasnik iako zvanično nije ni učestvovao na aukciji.

Pavlović se, takođe, dovodi i u vezu sa kompanijom NPCO, koja je učestvovala u mnogim transakcijama koristeći kredite nekadašnje Metals banke, a javlja se i u vlasničkoj strukturi mnogobrojnih preduzeća koja je kupovao ili osnivao Darko Šarić. NPCO je i u oktobru 2009. preuzeo ugovor o prodaji Krušika iz Osečine Višnji Jerković.

Pavlović je i sam preuzimao ugovore, pa je tako firma NIP Central, u kojoj je on suvlasnik, preuzela nekadašnje društveno preduzeće Central, koje je na aukciji kupila izvesna Zorana Joksimović. Ista dama godinu dana kasnije kupila je i naselje „Kraljevi konaci“ na Zlatiboru, a za 23 luksuzna apartmana sa pet zvezdica i više od 13 hektara građevinskog zemljišta platila je 73 miliona dinara.

Zanimljiva je i transakcija u kojoj je Fabrika šećera iz Kovina, prodata 2004. godine, prešla 2006. iz vlasništva firme Šećer plus u Agrokop. Naime, osnivač beogradskog preduzeća Šećer plus je Rokšped iz Podgorice, porodična firma Antuna Stanaja, koji je 2007. godine uhapšen zbog šverca cigareta, ali je pre toga novac oprao u brojnim privatizacijama ili ga je uložio u novoosnovane firme gradeći piramidu preduzeća koja se jedna drugima nalaze u vlasničkoj strukturi.

Agrokop se, s druge strane, vezuje za Darka Šarića i njegovu mrežu, što ukazuje da je on od Stanaja počeo da preuzima „piramidu“ godinu dana pre nego što je ovaj „pao“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: