Arbitraža za propale privatizacije

Agencija za privatizaciju trenutno čeka konačan rasplet četiri raskinuta kupoprodajna ugovora sa stranim kupcima. Na tapetu Srbija turist, BIP, Azotara, Ikarbus

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

00:04

Default images

Pred Međunarodnim arbitražnim sudom Međunarodne trgovinske komore u Parizu upravo je dobila spor sa Junivorldom, firmom Srbe Ilića, na ime ugovornih kazni povodom privatizacije Putnika i pokrenuće prinudnu naplatu 860.000 evra, ali se tu spor sa ovim kupcem ne završava.

Još se čeka odluka iste institucije u slučaju istih aktera, ali povodom druge tužbe. Firma Slobe Ilića „Junivorld holding“, naime, tužila je Agenciju za privatizaciju zbog raskinute prodaje „Srbija-turista“ iz Niša i u ovom slučaju traži utvrđivanje i naknadu štete. Raskid prodaje Ikarbusa za sobom je povukao čak tri međunarodne arbitraže. Pred Spoljnotrgovinskom arbitražom pri Privrednoj komori Srbije ruski kupac Avtodetalj-servis traži naknadu štete u iznosu od 7,18 miliona evra sa pripadajućom kamatom zbog poništene prodaje Ikarbusa.

Pred istom arbitražom Agencija za privatizaciju je tužila rusku JSC VTB Bank radi naplate milion evra bankarske garancije, takođe u slučaju Ikarbusa. Agencija pred istom institucijom od Avtodetalj-servisa traži naplatu ugovornih kazni, a vrednost spora je 7,18 miliona evra.

Agencija za privatizaciju čeka i rasplet slučaja kako bi naplatila ugovorene kazne u iznosu od 3,27 miliona evra posle propale prodaje pančevačke Azotare. Spor protiv „Univerzal holdinga“, litvanske kompanije Arvi i američko-litvanske firme Saniteks se vodi pred Spoljnotrgovinskom arbitražom pri PKS.

Tačka nije stavljena ni na raskinutu privatizaciju Beogradske industrije piva. Agencija i u ovom slučaju traži naplatu ugovorenih kazni i to od kupaca Konzorcijuma Alita i „Junajted nordik beveridžis“. Vrednost ovog spora je čak 68,34 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: