Srbijagas diskriminiše potrošače

Najava niže cene energenta samo za deo domaće industrije, i to onu u vlasništvu Srbijagasa, uznemirila je domaće privrednike.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

00:01

Default images

Izjava generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da je postignut dogovor da Azotara Pančevo, Petrohemija i Metanolsko-sirćetni kombinat dobiju oko milijardu kubika gasa po nižim cenama - razljutila je domaće industrijalce.

Privrednici smatraju da Srbijagas ovako favorizuje preduzeća koja je preuzeo, a ekonomisti navode da će sa nižim cenama gasa samo izabranima biti lakše da posluju. Privrednici su sa negodovanjem dočekali izjavu direktora Srbijagasa, jer mnogi ne veruju da će dobiti gas po povoljnijoj ceni. Srpske firme koje prave proizvode od gume, i troše velike količine ovog energenta, traže objašnjenje da li će i njima pripasti „deo kolača“.

Da li Srbijagas privileguje preduzeća koja je preuzeo, pitaju domaći gumari i dodaju da ceo aranžman, verovatno, znači da će gas biti sve skuplji za našu industriju. A to je već najavljeno iz Srbijagasa.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da Srbijagas na ovaj način diskriminiše potrošače. On navodi da "nije u redu da cena bude niža za deo industrije, dok bi drugi potrošači morali skuplje da plaćaju energent".

Stevanović kaže da "u tržišnoj privredi ne postoje nestašice, već samo oscilacije u cenama zavisno od ponude. Ali, u Srbiji je praksa da se preko pojedinih proizvoda vodi socijalna politika. Cene gasa morale bi da budu iste za sve industrijske potrošače, jer će ovako samo odabrana preduzeća moći da povećaju svoju konkurentnost".

Sa druge strane, predsednik kompanije Svislajon Rodoljub Drašković smatra da ova količina prirodnog gasa neće bitno uticati na stabilnost privrede.

"Priča o jeftinijem gasu samo je bacanje prašine u oči", kaže Drašković i dodaje da je, "dok ta cena na bude jasno određena, prerano pričati o bilo čemu. Proizvodnju Svislajona sada pokreće prirodni gas, ali zbog visokih troškova uskoro ćemo preći na propan-butan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: