Mrkonjić preispituje Nibens grupu

Ministrar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić obećao je radnicima preduzeća za izgradnju puteva, članova Nibens Grupe, da će ispitati poslovanje tih preduzeća.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 05.04.2011.

16:13

Default images

Cilj provere je da se pronađe rešenje za izlaz iz krize, izjavila je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović.

Zaposleni u preduzećima za izgradnju puteva, koji rade na Koridoru 10, protestovali su danas zbog neisplaćenih zarada i lošeg poslovanja preduzeća, tražeći od vlade i Agencije za privatizaciju da preispita privatizaciju.

Putari su tražili spas iz "katastrofalne" situacije u kojoj su se, zbog privatizacije i angazovanja nestručnih saradnika, kako navode, našla do tada likvidna preduzeća za izgradnju puteva. Štrajk je organizovan zbog neisplaćenih regresa i zarada za 2009. i 2010. godinu i neodgovornosti nadređenih, koji su doveli preduzeće u blokadu, rekla je Vukanović.

"Zakon o stečaju je takav da firme mogu preko noći da odu u stečaj, a imamo preduzeća koja su više od godinu dana u blokadi. Tražimo da se vidi zašto su preduzeća prezadužena i gde su te pare", naglasila je ona.

Prema rečima Vukanovićeve, radnicima su otete akcije, zarade su se iz godine u godinu smanjivale, a regres, prevoz i jubilarne nagrade svaki put se isplaćuju pod pretnjom štrajka, "dok je za to vreme grupa pojedinaca stekla enormo bogatstvo".

"Loše stanje u preduzećima posledica je loše privatizacije, motivisane željom pojedinaca da operu novac zarađen na nelegalan način", smatra Vukanović.

Ona je najavila spremnost radnika da radikalizuju proteste, ali ne i blokadu autoputeva, jer to, naglasila je, nije korektno prema gradjanima koji plaćaju putarinu.

Predstavnik Sindikata Ljubivoje Sretenović je kazao da poslodavac svakom radniku u proseku duguje između 200.000 i 300.000 dinara.

Na protestu se okupilo oko 1.000 radnika Nibens Grupe iz PZP "Beograd", "Niš", "Vranje", "Kragujevac".

Zaposleni u PZP "Beograd" počeli su štrajk poslednjeg dana marta, kada se na Voždovcu okupilo oko 800 radnika i ukazalo na probleme putara u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: