NIS želi da bude lider na Balkanu

Upravni odbor Naftne industrije Srbije usvojio je strategiju razvoja do 2020. godine, kojom se predviđa rast proizvodnje, prerade i prometa naftnih derivata.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 05.04.2011.

14:42

Default images

Planirani je da se obim prodaje naftnih derivata kompanije, preko kanala sa premijskom maržom, u 2020. godini bude pet miliona tona, što je za 91 odsto više nego prošle godine.

S druge strane, obim prerade nafte će se povećati za 75 odsto, dok će se proizvodnja nafte uvećati za 306 odsto. Ova strategija ima za cilj aktivan razvoj na spoljnom tržištu, prevenstveno na području Balkana. Ruski Gaspromnjeft, većinski vlasnik NIS-a, je pre desetak dana odobrio dugoročnu strategiju razvoja te kompanije.

Prema njihovoj oceni, NIS je uspešno poslovao prošle godine jer je prizvodnja nafte u Srbiji uvećana za 33 odsto u odnosu na 2009, obim prerade za devet odsto, a rezerve za 6,7 odsto.

“Transformacija NIS-a u lidera na Balkanu svakako će potrajati neko vreme, ali mi vidimo perspektivu, verujemo menadžmentu kompanije i Gazpromnjeft je u potpunosti siguran da će se to realizovati” , kazao je Đukov i istakao da postoji konstruktivna saradnja menadžmenata NIS-a, Gazpromnjefta i Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: