Nadogradnja ako odobre svi stanari

Oštećeni vlasnici stanova u zgradama u kojima je Skupština stanara prodala zajedničke prostorije za nadziđivanje moći će da ta rešenja ospore.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 05.04.2011.

10:37

Default images

Vlasnici stanova u zgradama u kojima su odlukama Skupštine stanara zajedničke prostorije prodate za nadziđivanje, pretvaranje u stambenu jedinicu ili pripajanje susednom stanu, imaće mogućnost da u roku od šest meseci „obore“ rešenja, koja su doneta primenom osporenih delova Zakona o održavanju stambenih zgrada.

Time bi za nadziđivanje i adaptacije mogle da „padnu u vodu“ građevinske i upotrebne dozvole, uknjižbe u katastru... Naime, kupoprodaje zajedničkih prostorija u poslednjih 16 godina obavljale su se na osnovu saglasnosti vlasnika, koji poseduju više od polovine ukupne stambene površine zgrade.

“Kada odluka Ustavnog suda bude objavljena u Službenom glasniku teče rok od šest meseci u kojem svi građani mogu da reaguju ako im je povređeno pravo na osnovu pojedinačnog akta donetog primenom neustavnih odredbi Zakona o održavanju stambenih zgrada”, kaže Mile Antić iz Mreže za restiticiju.

“Naravno, mogu da ospore ta akta samo ako u njihovom donošenju nisu učestvovali. Zahtev u upravnom postupku treba da podnesu instituciji, koja je izdala dozvolu ili na primer uknjižila objekat. Ako zahtev prođe, adaptacija ili nadziđivanje može da se ospori. To znači da bi investitor ili kupac mogao da ostane i kratkih rukava”, kaže Antić.

Šta će se, međutim, dešavati u praksi teško je predvideti, kaže on i dodaje da je ovo još jedan od dokaza koliko nam je neophodno hitno regulisanje svojinskih odnosa usvajanjem Zakona o restituciji, javnoj svojini i svojinskog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: