Profesor zaradio 20 godišnjih plata

Zaposleni treba da rade bar 20 godina da bi dostigli mesečni prihod najbogatijeg žitelja Srbije. Rekordni prihod 166 miliona dinara u Novom Sadu.

Srbija

Izvor: Politika, Novosti

Utorak, 05.04.2011.

00:06

Default images

Naime, najbogatiji žitelj Srbije je profesor iz Novog Sada, koji je zaradio čak 166 miliona dinara, dok je zvanično u ovom gradu prosečna bruto zarada 56.792 dinara.

Po visini prihoda, na nezvaničnoj top listi najplaćenijih, uz prijavljenu godišnju zaradu iznad 100 miliona dinara ima još i jedan Beograđanin koji je poreskim vlastima prijavio ravno 138 miliona dinara.

Ostali „bogataši“ koji su se uredno javili poreskim vlastima, lane su u bruto iznosu prihodovali manje od 90 miliona dinara. Inače, najplaćeniji građani Srbije su, uglavnom, privatni preduzetnici, pravnici, bankarski menadžeri, a interesantno je da je među njima i jedan trener! Iako poreznici, prema zakonu, moraju da kriju identitet onih koji podnose poreske prijave, nezvanično Novosti saznaju da se ni ove godine na listi nisu našla zvučna imena, za koja javnost veruje da zarađuju i više od pomenutog Novosađanina.

Iako imaju različite plate, svima je zajedničko to da su protekle godine zaradili više od 1.708.200 dinara, u bruto iznosu. To je, naime, granica za 2010. godinu iznad koje ih zakon obavezuje da podnesu poresku prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak.

I stranci su obveznici ovog poreza, ali je za strane državljane u našoj zemlji osnovica za obračun nešto viša i iznosi 2.847.000 dinara.

Prvih deset bogataša žive uglavnom u Beogradu, izuzimajući zvanično najbogatijeg Novosađanina, i Nišliju, na šestom mestu po bogatstvu.

Najmanju platu imaju Nišlije: 42.578 dinara bruto (što je tek 30.733 dinara neto iznosa). Tako proizilazi da je najbogatiji Nišlija lane zaradio čak 1.574 prosečne plate svog „prosečnog“ sugrađanina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: