Srbija će uvoziti sopstvenu pšenicu

Pšenica izvezena iz Srbije mogla bi uskoro da se vrati na domaće tržište. Ova opcija, kako upozoravaju stručnjaci, nije isključena.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 05.04.2011.

00:04

Default images

Oni dodaju da je trenutno ova opcija, ipak malo verovatna, jer još niko od trgovaca pšenicom nije zainteresovan za ovakav aranžman.

Vlada Srbije je, nedavno, donela Uredbu kojom se zabranjuje izvoz pšenice i brašna u naredna tri meseca, kako bi se stabilizovalo domaće tržište. Do donošenja ove uredbe izvezeno je više od 615.000 tona pšenice, odnosno, za oko 115.000 tona preko plana.

Pre nekoliko dana, međutim, doneta je i Uredba, koja, kako kažu stručnjaci, zaokružuje paket mera, a kojom je dopušten uvoz 100.000 pšenice bez uvozne carine, koja je za zemlje EU 23, a za ostale zemlje 30 odsto. "Sada je moguće i da uvezemo pšenicu koju smo izvezli, pa čak i da na našem tržištu prodamo pšenicu koja je 'na papiru' izvezena, ali je još u našim silosima, jer nije napustila zemlju", ističe Žarko Galetin, direktor novosadske Produktne berze.

On dodaje da su "ovo, ipak, samo teoretske mogućnosti, jer, koliko je meni poznato, na svetskom tržištu cena pšenice i nije tako atraktivna da bi se uvoz opravdao".

Pšenica se, na domaćem tržištu, dodaje Galetin, prodaje za 29 dinara po kilogramu bez PDV i nešto je viša nego na ostalim tržištima.

Vukosav Saković, direktor „Žita Srbije“, napominje kako bi posao sa uvozom pšenice, koja je izvezena iz Srbije, bio jako dobar, jer je ova žitarica izvezena po vrlo visokoj ceni, a bila bi uvezena po znatno nižoj. "Pšenice, zasada, na našem tržištu ima dovoljno, pa se o uvozu još ne razmišlja", ističe Saković.

Saković navodi da je "mera koju je Vlada donela, međutim, izuzetno značajna, jer praktično služi kao 'osigurač' od preteranog rasta cena na domaćem tržištu. Ako bi cena kod nas počela da prekomerno raste, mogla bi da se uveze jeftinija pšenica, i da se tako cena stabilizuje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: