Građevinci neće dodatne troškove

Nekoliko vlasnika građevinskih firmi sa juga Srbije žalilo se vladi da pšrošireno dejstvo Kolektivog ugovora ugrožava njihov opstanak. Sindikalci to demantuju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.04.2011.

10:44

Default images

Tvrdnje vlasnika građevinskih preduzeća sa juga Srbije da odluka o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora u toj grani povećava troškove poslovanja i time ugrožava opstanak njihovih firmi nisu tačne.

“Mi ćemo, kao sindikalci, energično biti protiv suspenzije bilo kog dela kolektivnog ugovora” , kaže Duško Vuković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

S druge strane, vlasnici građevinskih preduzeća sa juga Srbije su od ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića zatražili da povuče odluku o primeni proširenog dejstva kolektivnog ugovora. U Sindikatu tvrde da je Miodrag Ilić, predsednik Udruženja leskovačkih građevinara i vlasnik AD Standarda, obmanuo javnost kada je saopštio da 14 preduzeća iz Leskovca i Lebana upošljava oko 8.000 građevinskih radnika.

Ukoliko ih tek sada prijavljuju moraće ne samo ministru već i drugim organima na primer, inspektoratu rada, poreskim upravama, takođe, da kaže zašto ih poslodavci dosad nisu prijavili, tvrde u Sindikatu.

Po rečima Duška Vukovića u Srbiji poslodavci odokativno određuju zarade radnicima i koju bi da i dalje reprodukuju lažnim i praznim zahtevima, necivilizovanim i nehumanim odnosom prema zaposlenima, obmanjivanjem javnosti.

Zato, predsednik Udruženja građevinara Leskovca, kako kaže Vuković, treba da objasni zašto su on i drugi građevinski poslodavci, suprotno Zakonu o radu po kome je samo minimalna zarada u Srbiji 16.500 dinara plus minuli rad, topli obrok, regres, prekovremeni rad, terenski dodatak, isplaćivali visokostručnog inženjera samo 27.100 dinara sa svim navedenim dodacima. Kakva je situacija sa radnicima nižih kvalifikacija može se samo pretpostaviti.

Prema podacima sinidikalaca u Jablaničkom okrugu, odnosno , Lebanama, Bojniku, Medveđi, Crnoj travi i Vlasotincima registrovano je 77 građevinskih preduzeća koja zapošljavaju 1.246 radnika.

Samo u Leskovcu je registrovano 45 preduzeća sa 750 radnika, a u Lebanu dva preduzeća sa 20 radnika. U Lebanu jedno preduzeće ima jednog zaposlenog, a u Leskovcu čak 10 preduzeća zapošljava po jednog zaposlenog, 4 preduzeća su registrovana bez ijednog zaposlenog, a 28 preduzeća ima manje od 10 zaposlenih radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: