"Ućutkani" radnici Beograd filma

Problemi sa kojima su se radnici Beograd filma suočavali tokom privatizacije bili su sakriveni od očiju javnosti jer im je bilo zabranjeno da daju izjave.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.04.2011.

00:03

Default images

Zabrana javnih istupa bila je dogovorena na sastanku održanom početkom novembra 2006, piše Danas.

Sastanak je održan između tadašnjeg ministra privrede Predraga Bubala, direktora Agencije za privatizaciju Vladimira Galića, direktora Beograd filma, sada uhapšenog Miroslava Cenića i predsednika konsultantske firme Ces mekon Zvonimira Nikezića.

Prema dokumentaciji na koju se poziva taj list, posle niza štrajkova zaposlenih, koji su sumnjali (ispostavilo se, opravdano) u dobre namere tokom pripreme preduzeća za prodaju, od privatizacionog savetnika Ces mekona stigla je molba direktoru Beograd filma da preduzme mere „da se niko od zaposlenih u preduzeću, bez obzira na položaj i funkciju, ne obraća neorganizovano i pojedinačno sredstvima javnog informisanja“ sve dok su u toku „aktivnosti o kojima su zaposleni detaljno informisani“. U dopisu koji je ispred Ces mekona potpisao Nikezić, dodaje se da „svaka vrsta pritiska preko sredstava javnog informisanja ili na drugi način, može izazvati negativne efekte i usporiti ceo proces privatizacije“, ali i da se on nada da će rezultat tih mera biti „realizacija zahteva zaposlenih za obezbeđenje socijalne sigurnosti“.

Interesantno je da su se zaposleni zbog tog stava obratili i Savetu za borbu protiv korupcije, a ta institucija je, potom, od Agencije zaprivatizaciju zatražila objašnjenje za odluku kojom se, suprotno članu 2 Zakona o privatizaciji, narušava jedno od osnovnih načela javnosti rada.

Pripremajući odgovor, u Agenciji čiji je direktor još uvek bio Galić, kao da su zaboravili svoj udeo u tom poslu, pa su od Ces mekona zatražili informaciju kako je došlo do tog incidenta.

Podsećajući zaboravnog direktora na sastanak u Ministarstvu, iz Ces mekona su u odgovoru, između ostalog, naveli da je bilo dogovoreno „da se okonča štrajk zaposlenih u preduzeću, da se prekine međusobno optuživanje putem sredstava javnog informisanja i da se problemi u vezi sa privatizacijom prevaziđu u konstruktivnoj i mirnoj atmosferi“.

Međutim, dodaje se u pismu koje je potpisao Dušan Nikezić, sin predsednika Ces mekona, i posle tog sastanka nastavljen je štrajk, a pojedinci iz preduzeća nastavili su sa davanjem izjava medijima, pa je dopis kojim savetnik preporučuje zabranu javnih istupa prosleđen „na zahtev direktora preduzeća Miroslava Cenića“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: