Interes Italije za Koridore 10 i 11

Italijanske železnice želele da učestvuju u izgradnji železničkog koridora 10 i razvoju mreže od Bara prema Beogradu, Temišvaru i Kijevu na tzv. koridoru 11.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.04.2011.

17:16

Default images

Generalni direktor Mauro Moreti kaže da stručnjaci Italijanskih železnica odlično sarađuju sa kolegama iz Železnica Srbije, kojima pomažu u tehnološkom razvoju domaćeg železničkog sistema.

Moreti, koji je potpredsednik Međunarodne železničke unije i predsednik Zajednice evropskih železnica, istakao je da Italija želi da pomogne Srbiji u razvoju železničkog transporta kako bi se područje Balkana, koje obuhvata više zemalja, povezalo sa ostatkom Evrope u kojoj nastaje jedinstveno tržište transportnih usluga.

Mešovita komisija za povezivanje železnicom Srbije i severne Italije održala je 30. marta prvi radni sastanak u Beogradu, a ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i predstavnici Italijanskih železnica najavili su da će u narednih godinu dana biti ponovo uveden u saobraćaj voz Beograd-Trst-Venecija, koji će tu maršrutu prelaziti za samo šest do sedam sati.

Moreti je tom prilikom najavio da će od Beograda do Venecije saobraćati najsavremeniji vozovi koje će obezbediti Italija.

Ministar Mrkonjić kaže da će železnički Koridor 10 biti u potpunosti završen do 2020. i da će do tada sve pruge biti za brzine vozova od 160 kilometara na čas, dvokolosečne, elektrificirane i za mešoviti saobraćaj, kao i da vrednost radova iznosi oko 4,6 milijardi evra.

Mrkonjić je rekao i da bi ove godine trebalo da počne rekonstrukcija pruge Beograd - Bar, koja je deo tzv. Koridora 11 koji treba da poveže Italiju, Crnu Goru, Srbiju i Rumuniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: