Prodaja zbog dugova, cene ne padaju

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić izjavio je da ne veruje da će posle prodaje, cene artikala u Delta maksiju u Srbiji biti niže.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 03.03.2011.

10:15

Default images

Kostić je ocenio da je prodaja Delta Maksija belgijskom Delezu nova potvrda kvaliteta Srbije kao zemlje.

On je rekao da ne vidi ništa dramatično u odluci predsednika Delta holdinga Miroslava Miškovića, mada je priznao da bi više voleo da je Mišković ostao u društvu velikih srpskih biznismena koji je zadržao svoju kompaniju i nastavio da radi. "On najbolje zna zašto je prodao 100 odsto kompanije, ali dolazak jednog tako ozbiljnog trgovinskog lanca u srpsku ekonomiju biće nova potvrda kvaliteta Srbije kao zemlje", rekao je Kostić i naglasio da je dosta bilo "crnih vesti" iz naše zemlje.

Od ove prodaje i građani Srbije će imati koristi, jer Delez dolazi iz jedne razvijene ekonomije i neće imati tolike teškoće da obezbedi likvidnost, dok je to je za Miškovića bio problem, jer se dosta finansirao domaćim izvorima kapitala koji su bili prilično skupi, objasnio je on.

Kostić je rekao da ne veruje da ćemo kod novog vlasnika trgovačkog lanca Maksi imati pojeftinjenje artikala, jer se najveći deo te robe kupuje na domaćem tržištu, tako da će cene ostati iste.

Delez - konkurencija i otpuštanja?

Belgijski Delez, koji je kupio Delta maksi grupu je renomirana kompanija, ali od njihovog dolaska ne treba da imamo prevelika očekivanja, kaže Radojka Nikolić. Ona je kazala da prodaja Delta maksija nije ništa novo i da se o tome spekulisalo mesecima, a da je najavljivana i iz same Delte.
Urednica u nedeljniku Nin navodi da će dolazak Deleza uticati na poboljšanje konkurencije u trgovinskom sektoru u Srbiji, da će dovesti nove dobavljače i nove proizvode, ali verovatno i otpuštanje radnika. „Tek sada se susrećemo sa pravim kapitalistima i videćemo kako će to izgledati“, rekla je Nikolićeva za B92, dodajući da je Delez renomirana kompanija, listirana na berzi.

Nikolićeva je kazala da će Miroslav Mišković verovatno porez platiti u Srbiji i da je to najavljeno iz same kompanije i ocenila da se na taj način odgovara na svojevrsan prigovor predsednika Srbije Borisa Tadića da se transfer ne dogovara preko of šor zona nego da se plati porez Srbiji.

„Ma koliko se nekima dopadao ili ne Miškovićev posao, ako dođe tih 900 miliona evra, on će se pojaviti kao najveći srpski investitor. Već je najavljeno da će velike investicije ići u agrar u nekretnine, i to u Srbiju i to će biti veoma velika investiciona injekcija“, navela je urednica u nedeljniku Nin.

Ona je istakla da Delez ima promet od 20 milijardi evra godišnje, od čega je najveći promet u Americi oko 15 milijardi evra, a u Evropi je najrasprostranjeniji u Belgiji, Grčkoj i Rumuniji.

Fali jedno pet-šest Deleza

U Srbiju bi trebalo da dođe još pet do šest velikih trgovinskih lanaca poput belgijskog Deleza i to na teriroriji cele Srbije da bi se pospešila konkurencija i da bi se to odrazilo na cene, kazao je direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević povodom prodaje Delta Maksi Grupe.
Prokopijević je kazao i da ukoliko ta firma koja je kupila lanac prodavnica u Srbiji "bude potplaćivala domaće političare da je štite od konkurencije cene neće padati".

On je dodao da su, koliko mu je poznato, samoposluge Deleza bar u Belgiji i SAD-u namenjene platežno sposobnijoj klijenteli ali da nije upoznat sa cenama tog trgovinskog lanca na tržištu istočne Evrope, mada ne treba očekivati da cene u trgovinama Maksija padnu.

Na pitanje kada se može očekivati boljitak u maloprodaji u zemlji Prokopijević je istakao da je to pitanje konkurencije jer "ako imate jednu pekaru u gradu i nemate konkurenciju ta pekara može da prodaje loš hleb a ako dođe konkurencija onda mora da dođe do dogovora" i to primorava i jednog i drugog učesnika na tržištu da prave bolji hleb i da se pozabave nivoom cene.

Savić: Deltu "pritisli" dugovi

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić ocenio je da prodaja Delta Maksija belgijskoj Delez grupi znači dolazak na srpsko tržište novog inostranog prodavca što bi trebalo da stvori uslove za konkurenciju, sniženje cena kao i poboljšanje kvaliteta i asortimana proizvoda. "Da li će se to zaista desiti zavisiće od donošenja dobrih zakona kojima se reguliše tržišna konkurencija, od efikasnosti rada inspekcijskih službi i posebno od efikasnosti rada antimonopolske komisije", naglasio je Savić.

Prema njegovim rečima, prodaja 100 odsto Delata Maksija govori i o tome da je Delta grupa pritisnuta nekim finansijskim problemima i da prodajom dela imovine nastoji te probleme da reši.

Glavni urednik Ekonomist media grupe Milan Ćulibrk izjavio je da je prodaja trgovinskog lanca Delta Maksija belgijskom Delezu bila očekivana, napominjući da je iznenađenje da je prodato 100 odsto kapitala Maksija. Ćulibrk je podsetio da je ranije postojala opcija da se proda 50 odsto kapitala Maksija, a druga polovina na rok od dve godine.

Prema njegovim rečima, izgleda da je predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković procenio da je bolje da proda 100 odsto kapitala da bi podmirio neke dugove u okviru Holdinga.

Ćulibrk smatra da je ugovorena cena za Maksi od oko 932,5 miliona evra relativno dobra, s obzirom na to da država traži za 50 odsto kapitala Telekoma 1,4 milijardi evra i da se radi o najprofitabilnijoj kompaniji u Srbiji.

Spasojević: Srbija sigurna za investicije

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Toplica Spasojević kaže da je zadovoljan što će gigant kao što belgijska kompanija Delez doći da posluje u našoj zemlji, nakon preuzimanja “Delta maksija", ističući da je to znak da je Srbija sigurna investiciona destinacija . “S druge strane žao mi je što se jedan vrhunski domaći privrednik (Miroslav Mišković) povlači, rekao bih, na početne pozicije u odnosu na ono što je imao do sada”, naveo je Spasojević.

On je ocenio da je “Delta maksi” bio izvanredna platforma za širenje srpske prerađivačke industrije i odličan most ka tržištima Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

“Nadam se da će Delez da zadrži politiku da proizvodi iz Srbije budu zastupljeni na tim policama i da će da proširi i na njegove druge destinacije gde ima lanac prodavnica kao što su Rumunija, zapadna Evropa i Grčka”, istakao je Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: