MMF: Ne dizati plate i penzije

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda će o sedmoj, završnoj reviziji dvogodišnjeg aranžmana sa Srbijom odlučivati 8. aprila.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.03.2011.

09:33

Default images

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik kaže da će ako mišljenje o sedmoj reviziji aranžmana bude pozitivno, Srbija moći da povuče oko 360 miliona evra, ali srpske vlasti su ranije nagovestile da će povući samo deo te sume od oko 55 miliona evra.

On je istakao da dogovor, postignut u februaru u Beogradu tokom razgovora o sedmoj reviziji aranžmana, i koji je potpisala srpska vlada, predviđa da eventualni prihodi budžeta iznad planiranih mogu da budu iskorišćeni samo za ograničene i ciljane jednokratne isplate penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru.

"Taj dogovor je bio i ostaje osnova za završetak sedme revizije aranžmana", naglasio je Lisovolik.

Predstavnik MMF-a kaže da ukoliko bi Vlada trajno povećala plate i penzije, odluka ne bi bila u skladu sa dogovorom koji je misija postigla u februaru i koji je potpisala srpska vlada.

"Srpske vlasti, međutim, tek treba da nam se obrate i razjasne namere koje stoje iza jučerašnje najave", rekao je on.

Lisovolik je napomenuo i da predstavnici MMF-a još nisu imali zvanične razgovore sa srpskom vladom o bilo kakvom novom aranžmanu, ističući da je preduslov za takve razgovore da srpske vlasti upute zvaničan zahtev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: