Tekstilnoj industriji dve mlrd. USD

U tekstilnu industriju u Srbiji do sada je uloženo oko dve milijarde dolara stranih investicija, kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.03.2011.

09:14

Default images

Sekretar udruženja PKS za tekstil, kožu, odeću i obuću Vesna Vasiljević je kazala da tekstilna industrija u Srbiji ima veliki potencijal, da se srpski dizajn i kvalitet poštuje i ceni u Evropskoj uniji.

Ona je dodala da postoji mogućnost da proizvodnju u Srbiji počne i velika modna kuća iz Velike Britanije "Maks end Spenser" o čemu će se u maju voditi razgovori. Vasiljević smatra da država treba da se okrene domaćim potencijalima i subvencioniše domaće preduzetnike, kao i da je budućnost investiranja u dokapitalizaciji srpskih kompanija i zajedničkim ulaganjima domaćih i stranih investitora.

Ona je podsetila da je u 2010. godini tekstilna industrija zabeležila izvoz od 800 miliona dolara i dodala da bi ta cifra bila daleko veća da nisu prošle godine poništene privatizacije četiri velike tekstilne fabrike - Prvi maj iz Pirota, Niteks iz Niša, Javor Ivanjica i Rudnik iz Gornjeg Milanovaca.

Prema njenim rečima, jeftina radna snaga ne bi smela da se koristi kao prvi argument u pregovorima sa stranim investitorima, jer, kako je istakla, "ukoliko oborimo cenu rada naših proizvođača danas, biće potrebno da prođu godine i godine da bi cena rada mogla biti iskorigovana".

Vasiljević je podsetila da su u Srbiji trenutno prisutne mahom italijanske tekstilne komapnije, Kalcedonija, Falke, Pompeja, Golden Lejdi koje se bave proizvodnjom čarapa i donjeg rublja.

Ona je istakla da su te četiri kompanije prebacile celokupnu proizvodnju na srpsko tržište jer su zainteresovane da preko naše zemlje izvoze u SAD sa kojima Srbija ima Status najpovlašćenije nacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: