Uhapšeni čelnici “Beograd filma“

Čelnici "Beograd fima" uhapšeni su pod sumnjom da su prodajom pet bioskopa u vlasništvu tog preduzeća oštetili male akcionare - zaposlene u tom preduzeću.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2011.

19:07

Default images

Akcionari su, prema Tužilaštvo, oštećeni za više od četiri miliona evra, a budžet Srbije za više od milion i po evra.

Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da su u pretkrivičnom postupku koji vode Tužilaštvo i MUP Srbije povodom prodaje pet bioskopa, uhapšeni vlasnik preduzeća "Light Blue Trading Bahamas Ltd." sa Bahama i predsednik Upravnog odbora "Beograd filma" Nikola Đivanović i član Upravnog odbora i zastupnik "Beograd filma" Vuk Valčić.

Uhapšeni su i direktor "Beograd filma" Miroslav Cenić, zaposlena u "Beograd filmu" Vesna Talijan i radnica knjigovodstvene agencije "Tekoms" iz Beograda Jadranka Dokmanović.

Oni su osumnjičeni da su po međusobnom dogovoru posle privatizacije "Beograd filma" 2008. godine, pet preduzeća u čijoj su se imovini našli bioskopi Kozara, Jadran, Partizan, Voždovac i Slavica prodali privrednom društvu "Shutnell Ltd" sa sedištem u Nikoziji na Kipru koje je isplatilo samo deset odsto ugovorene kupoprodajne cene.

Vlasnik preduzeća "Shutnell Ltd." kompanija "MTM nominees Ltd.", sa poslovnim sedištem na istoj adresi u Nikoziji je potom to preduzeće prodala privrednom društvu "IDEA" iz Beograda za 18 miliona evra, a taj novac isplaćen je do kraja oktobra 2008. godine.

Tužilaštvo navodi da ni nakon te isplate, obaveze prema "Beograd filmu“ po osnovu kupoprodaje bioskopa nisu izmirene, čime je malim akcionarima počinjena šteta veća od četiri miliona evra, a budžetu Srbije na ime neobračunatog i neplaćenog poreza u iznosu većem od 1,5 milion evra.

U toku su pretresi u poslovnim prostorijama privrednih društava koja su učestvovala u toj transakciji nakon čega će uhapšeni biti saslušana u svojstvu osumnjičenih, piše u saopštenju Tužilaštva za organizovani krminal.

Nakon privatizacije "Beograd filma" većinski vlasnik postalo je preduzeće "Light Blue Trading Bahamas Ltd." sa Bahama sa udelom od 70 odsto kapitala dok su zaposleni u "Beograd filmu" postali vlasnici 30 odsto kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: