EPS: Popust za štediše i ažurne

Domaćinstva koja mesečno troše do 350 kilovat sati električne energije i nemaju dugovanja imaće pravo na popust od 11,89 odsto za utrošenu električnu energiju.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.03.2011.

18:26

Default images

Elektroprivreda Srbije (EPS) navodi da će to pravo kojim se podstiče racionalna potrošnja struje ostvariti polovina, odnosno oko 1,5 miliona svih domaćinstava.

Domaćinstva u Srbiji koja redovno izmiruju svoje obaveze, pored ovog popusta, imaće i popust od pet odsto na ime redovnog plaćanja računa za struju, pa će im ukupan popust biti do 16,89 odsto.

Inače, od 1. aprila kilovat sat električne energije u Srbiji za domaćinstva biće skuplji za 13,5 odsto. U EPS-u dodaju da će socijalno ugroženi građani koji troše mesečno (za 30 dana) do 350 kilovat sati električne energije, uz evidenciju o svom socijalnom statusu imati pravo na popust od 35 odsto, kao i dodatne popuste od 11,89 odsto i pet odsto ako su redovne platiše.

Da bi ostvarili pravo na popust, kako se naglašava u saopštenju EPS-a, građani ne moraju lično da dolaze u distribuciju, jer će im se popusti automatski obračunavati na osnovu podataka o izmirivanju obaveza, potrošnji i socijalnom statusu prema evidenciji centra za socijalni rad.

"Novi popust će važiti dok nadležni državni organi ne urade Nacionalni program za zaštitu ugroženih potrošča, koji će biti u skladu sa Zakonom o zastiti potrošača i Direktivama Evropske unije o rešavanju pitanja energetskog siromaštva“, navodi se u saopštenju.

EPS naglašava da su svi popusti koje na godišnjem nivou odobrava ta kompanija oko 40 miliona evra, a to je vrednost jednomesečne potrošnje trećine Srbije ili vrednost električne energije koju u jednom mesecu za 800.000 kupaca isporuči Elektrodistribucija Kraljevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: