Barać: Obmana Vlade oko Telekoma

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da je Vlada obmanjivala građane izjavama da je minimalna cena Telekom 1,4 milijarde evra.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 28.03.2011.

17:14

Default images

Ona navodi da tenderom za prodaju Telekoma Srbije nije propisano da je ponuda cene od 1,4 milijarde evra uslov za učešće na tenderu.

„Time je Vlada otvorila mogućnost da tendersku proceduru završi sa jednim ponuđačem i prihvati znatno nižu cenu", navedeno je u izjavi Baraćeve.

Ona je dodala da "obmanjivanje građana Srbije za ovu vlast i nije neki ozbiljan problem, ali je problem što je vlast svojim izjavama dovela u zabludu druge investitore koji su odustali od učešća na tenderu zbog previsoke cene". Na taj način država je, prema oceni Baračeve, isključila konkurenciju, jer je"očigledno da je samo jedan ponuđač znao stvarne uslove za prodaju Telekoma i da je naša vlast neozbiljna i da ne stoji iza onoga što govori kada je u pitanju cena Telekoma".

Baraćeva je naglasila da postoji sumnja da je austrijski Telekom imao jasna saznanja da će država voditi pregovore u tenderskom postupku o ceni koja je za jednu trećinu manja od najavljene.

Druga mogućnost je, kako je dodala, da je Telekom Austrija već vodio "posebne" pregovore sa odgovornim ljudima iz vlasti, koji će "omogućiti neposredene pregovore u postupku prodaje Telekoma, što po pravilu, stvara uslove za korupciju".

Savet je kazao i da je osnovni problem, u vezi sa prodajom Telekoma Srbija, u ovom trenutku, to što izjave i saopštenja koja stižu iz struktura vlasti, nisu u saglasnosti sa javnim pozivom za prodaju tog preduzeća.

"Naime, predsednik Vlade, mnogi ministri, a posebno bivša ministarka za telekomunikacije Jasna Matić, tvrdili su da je kvalifikatorni uslov za prodaju Telekoma minimalno ponuđena cena od 1,4 milijarde evra, što bi značilo da se manjom ponuđenom cenom ne ispunjavaju kvalifikatorni uslovi tendera i da se takve ponude neće razmatrati", predočeno je u saopštenju.

Izjavama o minimalnoj prodajnoj ceni Telekoma od 1,4 milijarde evra, "vlast je varala i građane Srbije i investitore, jer takve izjave ne proizilaze iz javno objavljenog poziva za prodaju Telekoma“, zaključuje Savet.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: