Eždenci: Zaposlenost kao pre krize

U sektoru malih i srednjih preduzeća je u 2009. bez posla ostalo 70.000 ljudi, ali je taj trend zaustavljen i broj zaposlenih vraća se na period pre krize.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.03.2011.

09:16

Default images

"U 2010. godini imamo negativan trend kada je u pitanju osnivanje i brisanje preduzeća iz registra u Agenciji za privredne registre, jer se prvi put desilo da je više obrisanih preduzeća nego osnovanih firmi", ukazao je direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Ivica Eždenci.

On je naglasio da je to, ipak, odraz primene Zakona o stečaju jer je od 9.000 brisanih preduzeća, 6.000 brisano na osnovu odredbi tog zakonskog akta.

Eždenci ne raspolaže podatkom koliko je i fiktivnih firmi osnovano u Srbiji, jer, kako je naglasio, u našoj zemlji ima 20.000 preduzeća koja nemaju nijednog zaposlenog, ali to ne znači da je reč o fiktivnim preduzećima i da te firme ne ostvaruju prihode. "Imate firme koje nemaju nijednog zaposlenog ali raspolažu velikim kapitalom, predaju na vreme finansijske i revizorske izveštaje, ali su namenski osnovane za neke potrebe", kazao je Eždenci.

Mala i srednja preduzeća u Srbiji ove godine mogu očekivati veće državne podsticaje i proširenje seta mera koje će omogućiti njihov brži rast, a jedan od značajnijih poteza biće i osnivanje Razvojne banke, izjavio je on.

Edženci je naglasio da je ovaj sektor u periodu krize iskazao određenu vitalnost, ali da ga u budućnosti očekuju brojni izazovi poput očuvanja zaposlenosti, povećanja konkurentnosti i produktivnosti.

Država treba da radi na unapređenju poslovnog ambijenta, pre svega ukidanjem suvišnih administrativnih prepreka ali je, prema mišljenju Eždencija, potrebno i veće angažovanje lokalnih samoprava.

"Mi smo anketirali oko 3.000 preduzeća i većina njih, odnosno više od 50 odsto, se u dobroj meri nosi sa krizom, dok oko 30 odsto ima nedoumica u vezi svoje budućnosti", kaže Eždenci.

On se osvrnuo i na postojanje prepreka za uspešnije poslovanje, naglašavajući da je na makronivou, privrednicima jako bitna stabilnost kursa dinara.

Dugi administrativni procesi koje jedna firma mora da obavi u toku godine, otežavajuća su okolnost za uspešnije poslovanje i zbog toga mnogo brže treba sprovoditi "giljotinu propisa" (uklanjanje viška propisa koji otežavaju poslovanje privrede), poručio je on.

Vlada ima nameru da ubrza taj proces a prema njegovim informacijama, ministri svakog meseca na sednici vlade podnose izveštaj dokle su stigli u realizaciji tog posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: