Dulić: Biće ovo daleko bolja godina

Ova godina će za građevinarstvo biti daleko bolja u odnosu na protekle, kaže Oliver Dulić, ministar prostornog planiranja, zaštite životne sredine i rudarstva.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 28.03.2011.

00:06

Default images

Dulić naglašava da građevinski sektor prvi put posle dve godine beleži blagi rast, ali da u Vladi nisu još zadovoljni.

"Ključ uspeha je odluka države da pokrene značajne i velike građevinske projekte, koji bi u operativu trebalo da investiraju više od 500 miliona evra", objašnjava on.

Dulić kaže da držva u okviru pomoći domaćoj operativi, planira 245 građevinskih projekata, gde će širom Srbije graditi objekte različite namene i za te potrebe je izdvojeno 180 miliona evra. "Nastavljamo masovnu stanogradnju, u okviru koje ćemo u ovoj godini izgraditi preko 6.000 stanova u Beogradu i u nekoliko drugih gradova. Procene su da će se samo na ovom projektu zaposliti oko 35.000 radnika. Tokom leta počinje socijalna stanogradnja, u kojoj ćemo graditi stanove koji će se prodavati bez profita ili će se dodeljivati socijalnim kategorijama u 17 gradova u Srbiji", dodaje ministar.

Ministar Dulić kaže i da je "neplaćanje građevinara od strane države u prošlim vremenima bila uobičajena praksa zbog koje i danas trpimo posledice. Kada smo ušli u program pomoći i u masovnu stanogradnju obavezali smo se da svi izvođači budu na vreme plaćeni. Toga ćemo se držati. U isto vreme, trudimo se da isplatimo što više starih dugova".

On, ipak, konsatuje da je ekonomska kriza dovela do pada građevinskih aktivnosti u celom svetu, pa je u prošloj godini u Evropi pet miliona građevinskih radnika ostalo bez posla, dok su procene da je od 20.000 do 40.000 radnika u Srbiji izgubilo posao.

"Zato je naš ključni cilj da zaposlimo što više ljudi u građevinarstvu, a imamo ozbiljne planove i u industriji reciklaže", kaže Dulić i navodi da je "ovo godina u kojoj počinjemo da sabiramo rezultate našeg rada u razvoju reciklaže. Cilj je da do kraja mandata vlade u industriji reciklaže i proizvodnji obnovljivih izvora energije zaposlimo čak 10.000 ljudi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: