Srbijagas širi posed na Petrohemiju

Preduzeće Srbijagas nastavlja da širi krug svog poslovanja. Za dve godine već je preuzelo ili kupilo šest firmi, a uskoro bi moglo i pančevačku Petrohemiju.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 27.03.2011.

00:06

Default images

Prema tvrdnjama direktora ovog javnog preduzeća Dušana Bajatovića, u Srbiji ima još blizu 200 firmi koje duguju Srbijagasu.

U preuzetim preduzećima Srbijagas je, kako navodi Bajatović, sačuvao preko 12.000 radnih mesta, ali je zato smenjivao i postavljao rukovodstva ili samo upravne odbore, a sada će se baviti i pronalaženjem strateških partnera za njih.

Preuzimanjem preduzeća dužnika, ali i kupovinom firmi Srbijagas je, pored svoje osnovne delatnosti, distribucije prirodnog gasa, počeo da se bavi i proizvodnjom staklene ambalaže preuzimanjem Staklare u Paraćinu, azotnog đubriva preuzimanjem Azotare u Pančevu, informatikom kupovinom preduzeća Informatika, koje proizvodi računare, Kosig osiguranja u Republici Srpskoj... Prvi čovek Srbijagasa tvrdi da bi situacija u pomenutim firmama bila jako loša da ova kompanija nije rešila da ih preuzme i time i radnike spase od otkaza, a preduzeća od propadanja.

Iako je bilo najava da je preuzimanje Hemijske industrije Lateks iz Čačka već završen posao, Bajatović kaže da se nije razgovaralo o tome, ali da bi ulazak Srbijagasa u vlasničku strukturu tog preduzeća imalo logike.

"Postoji ideja da NIS i Srbijagas uđu u vlasničku strukturu Petrohemije“, objašnjava Bajatović. Ovde se međutim priča o preuzimanju kompanija ne završava jer direktor Srbijagasa kaže da u ovom preduzeću rade analize ko im, šta i koliko duguje.

Sa druge strane, Srbijagas se sprema i da proda svoj udeo u nekim od pomenutih firmi, poput Staklare, jer im je pronašla strateškog partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: