Dinkić: Najbolje bilo sa Koštunicom

Mlađan Dinkić, prvi čovek URS, kaže da je vlada Vojislava Koštunice u kojoj je bio ministar finansija postigla najbolje ekonomske rezultate od 5. oktobra.

Srbija

Izvor: Press

Nedelja, 27.03.2011.

00:01

Default images

"Što se unutrašnje politike tiče, u ovih deset godina ni sa kim u državnim organima nisam tako dobro sarađivao kao sa Koštunicom", navodi bivši ministar ekonomije.

On dodaje da ga Koštunica "nikada nije pritiskao da odustane od reformi samo zato što one nisu popularne, kao na primer uvođenje PDV 2005. godine".

Na pitanje da li to znači da je Koštunica bolji premijer nego Cvetković, Dinkić odgovara da je za to vreme "dobijen SSP, ušli smo u Partnerstvo za mir, potpisali sporazum CEFTA, napravili budžetski suficit od dve milijarde evra o kom sadašnja vlada može samo da sanja - sve to dok je Koštunica bio premijer". Dinkić, ipak, dodaje da tada nije bilo svetske ekonomske krize pa se "prve dve godine ove vlade ne mogu porediti ni sa kojim drugim godinama".

Na kostataciju da je za to vreme samo od Telenora došlo milijardu i po evra, Dinkić kaže da te pare "nisu dobili na lepe oči".

"Karić je na papiru bio vlasnik 51 odsto Mobtela, a mi smo jednu izgubljenu situaciju pretvorili u 70:30 odsto vlasništva za državu. I u jednom od najtransparentnijih procesa napravili fantastičnih milijardu i po evra i još 360 miliona evra od prodaje treće licence. Svih pet zemalja u regionu su od prodaje treće licence dobile ukupno sto", kaže on.

"Kamo sreće da je ovaj proces za privatizaciju Telekoma približno profesionalno vođen kao kada sam bio ministar finansija. Ne bismo imali neuspeh ovog tendera", navodi on i naglašava da je za propast tendera za Telekom krivo "amatersko vođenje procesa od strane ljudi iz Ministarstva finansija".

"Smetali su im moji rezultati"

Govoreći o svojoj smeni sa mesta ministra ekonomije, Dinkić kaže da ne veruje da je narušavanje zajedništva glavni razlog zbog kog je isključen iz Vlade, već da je "razlog bio u nekom neopravdanom strahu od konkurencije. Sve ostalo su izgovori". "U najžešćoj krizi preuzeo sam da koordiniram saradnju sa MMF-om, što je posao guvernera i ministra finansija, i umesto da za to dobijem podršku, optuživali su me da grabim sebi više nego što mi pripada. I to je trajalo sve do sredine 2010. godine", navodi Dinkić i objašnjava da je sve eskaliralo nakon pobede URS u Boru, na leto 2010.

"Posle toga su mnogi iz DS više vodili računa o tome šta ja radim nego šta rade njihovi ministri. Vrhunac je bio početkom ove godine sa lažnom optužbom da odvodim Gorenje iz Valjeva u Zaječar, a zapravo sam Gorenje odveo iz Velenja i doveo ga u Zaječar", kaže on i naglašava da to nije bio i jedini pokušaj da se, kako kaže, "obesmisli" njegov rad.

"Primer je otvaranje fabrike Kalcedonija u Somboru, na čemu sam radio nekoliko godina. Italijani su, kako to protokol i nalaže, pozvali na otvaranje predsednika Borisa Tadića, premijera Vojvodine Bojana Pajtića i mene. Međutim, kabinet predsednika je izabrao da dan otvaranja fabrike bude baš kada sam ja na službenom putu u Južnoj Koreji, iako sam ponudio bilo koji drugi termin u tom mesecu. To su sitnice koje su besmislene građanima, ali sitnica po sitnica dovela je do narušavanja odnosa", navodi prvi čovek Ujedinjenih regiona Srbije.

Kraj krize naša šansa, verovao sam u hiljadu evra od akcija

Mlađan Dinkić kaže da i danas misli da "nakon jenjavanja krize u EU imamo najviše šansi u regionu da privučemo investicije. Mi smo uspeli da dovedemo Fijat, Beneton, Panasonik, Juru, Norma grupu, Falke itd., ali nam treba desetak puta više takvih kompanija da bi građani osetili boljitak".
Komentarišući svoju raniju izjavu da je obećanjima o besplatnim akcijama pomogao Tadiću, on još jednom ponavlja da je potpisao pismo sa obećanjem o besplatnim akcijama zato što je verovao u to.

"I ako sam kriv što nisam predvideo svetsku krizu koja će oboriti vrednosti Mercedesa i Simensa, a kamoli akcije naših preduzeća, ja tu odgovornost prihvatam", kaže Dinkić i dodaje da, kada je procenjivao vrednost besplatnih akcija na hiljadu evra, "nije verovao da će neko pokloniti NIS".

On navodi da se "sad vidi da je 400 miliona evra za 51 odsto NIS smešna cena, jer je profit kompanije za prethodnu godinu bio 160 miliona evra".

"Nisam takođe verovao da ćemo imati ovako amatersko vođenje procesa za Telekom. To su faktori na koje nisam računao i prihvatam odgovornost za podizanje očekivanja ljudi, ali ne prihvatam odgovornost za katastrofalnu prodaju NIS-a, kao ni za sve što je u vezi sa Telekomom", kaže Dinkić Kompletan intervju Mlađana Dinkića listu Pres možete pročitati ovde

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

191 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: