Zvezdi težak put do novog stadiona

Zbog nedostatka plana detaljnje regulacije, uprava crveno-belih moraće da se pridruži kolegama iz crno-belog tabora u redu za dozvole za rekonstrukciju.

Srbija

Izvor: Danas

Subota, 26.03.2011.

00:02

Default images

Naime, večiti rival, Partizan, nastanjen koliko preko puta Zvezde, već godinama pokušava da dobije dozvole za gradnju sopstvenog novog stadiona, ali, da li zbog lenjosti urbanista ili zbog razmirica gradske vlasti, tek njegov projekat nije odmakao dalje od lokalne birokratije.

Prema rečima Milana Vukovića, gradskog sekretara za urbanizam u Beogradu, ni Partizan ni Zvezda neće moći da grade nove stadione sve dok ne bude usvojen plan detaljne regulacije za taj deo grada, koji trenutno ne postoji. Ovaj dokument je trebalo da bude donet još 2005. godine, ali je vraćen na doradu i od tada do danas ništa se nije promenilo. Prema rečima Vukovića, bez plana detaljne regulacije ne postoje urbanistički uslovi za izgradnju stadiona dva najtrofejnija srpska kluba na postojećim lokacijama. Pošto donošenje ovog akta za sada nije ni na vidiku, pitanje je kako će Zvezda dobiti potrebne dozvole za gradnju, čak i ako Gasprom bude voljan da finansira čitav projekat.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama, za razliku od Partizana, Zvezda bi daleko brže mogla da dobije sve potrebne dozvole i reši sve probleme u vezi s urbanističkim preprekama, budući da podrška Gaspromnjefta u Srbiji otvara mnoga vrata, pa bi tako mogla i urbaniste da natera da po hitnom postupku završe detaljni plan regulacije, koji bi zatim bio usvojen bez odlaganja.

Na to da birokratske procedure ne brinu crveno-bele niti njihove ruske sponzore, posredno ukazuje i to što je maketa novog stadiona pokazana i premijeru Ruske Federacije Vladimiru Putinu prilikom ovonedeljne posete Beogradu, a govori se o tome da bi energetski gigant investirao čak 450 miliona evra u novu Marakanu (a portugalski partner Sonae Sijera 150 miliona) ili Gasprom arenu, kako bi budući stadion verovatno bio nazvan.

Partizanu je za dobijanje svih dozvola za novi stadion bilo potrebno čak tri godine pa će po rečima upućenih, biti zanimljivo da se vidi za koliko će rival iz Ljutice Bogdana uspeti da prebrodi sve administrativne procedure.

Ipak, crno-beli bi mogli da imaju i koristi od Zvezdinog plana da izgradi novi stadion. Naime, ukoliko se usvajanje plana detaljne regulacije zbog toga bude pomerilo sa mrtve tačke, klub iz Humske će se odjednom naći pred rešenjem poslednje birokratske prepreke koja ga je do sada sprečavala da izgradi sopstveni novi stadion, mada crno-belima verovatno neće biti pravo ako će zbog toga morati da zahvale večitom rivalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: