Tadić i Putin: Saradnja bez granica

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da nema nikakvih granica u ekonomskoj saradnji Srbije sa Rusijom, kada su u pitanju i postojeće i nove investicije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2011.

16:07

Default images

Tadić kaže da je energetika jedan od ključnih elemenata te saradnje, naročito gasovod Južni tok koji će defnitivno biti izgrađen u narednim godinama.

On kaže da su današnji razgovori sa premijerom Ruske Federacije Vladimirom Putinom bili izuzetno uspešni i izrazio uverenje da će oni obezbediti podizanje nivoa saradnje dve zemlje, koja traje već godinama.

Tadić je rekao i premijer Rusije Vladimir Putin tokom svoje posete ima priliku da vidi razvoj naše zemlje, ali i teškoće da kojima se suočavamo.

Predsednik Srbije je rekao da je potpisano i nekoliko sporazuma o saradnji dve zemlje i najavio da ćemo sa Rusijom za nekoliko meseci potpisati sporazum, "što je kruna naših odnosa". On se zahvalio i premijeru Rusije na tome što je “ta zemlja našla mesto za Srbiju u svojim globalnim energetskim planovima”, kao i na pomoći Rusije od 200 miliona dolara u vreme ekonomske krize.

Boris Tadić je naglasio da je saradnje sa Rusijom od posebnog značaja za Srbiju sada kada se bori sa posledicama globalne ekonomske krize, koja je “teško pogodila Srbiju”. On kaže da su u razgovorima otvorene nove perspektive za saradnju u obostranom interesu i Srbije i Rusije.

Tadić napominje da Srbija ima posebne energetske potrebe koje mora da nadomesti uvozom i dodaje da u tome ima izuzetnu saradnju sa Rusijom. Predsednik Srbije kaže da je bilo razgovora i o širenju saradnje u energetici i novim investicijama ruskih partnera u tom sektoru, pomenivši pritom i buduću hidroelektranu "Đerdap 3".

On navodi da je jedan od rezultata te saradnje i ulazak ruskog partnera u Naftnu industriju Srbije, koji je doneo “izuzetne rezultate” jer je NIS ostvario profit u poslovanju.

Uslediće, kaže Tadić, i modernizacija rafinerije NIS-a u Pančevu koja bi trebalo da omogući u Srbiji proizvodnju goriva po najvišim ekološkim standardima. On naglašava da je “NIS naša zajednička kompanija i interes i Srbije i Rusije jeste nastup NIS-a na regionalnim tržištima”.

Govoreći o robnom kreditu koji je Rusija odobrila Srbiji u iznosu od 800 miliona dolara, a koji još nije realizovan, predsednik Srbije je naglasio da će najveći deo tog novca biti upotrebljen za investicije u železnicu, kao i da će kredit biti korišćen fazno, odnosno po projektima.

Putin: Razgovori za čvršću saradnju

Premijer Rusije Vladimir Putin današnje razgovore u Beogradu ocenio je uspešnim i naglasio da oni predstavljaju nastavak rusko-srpske saradnje, koja traje godinama.
Putin je sa zvaničnicima u Beogradu razgovarao o izgradnji srpskog dela gasovoda Južni tok i predočio im mogućnosti koje on otvara za Srbiju. Putin naglašava da je taj projekat opšteevropski i da u njemu učestvuju i kompanije iz zemalja EU, poput italijanskog Enija, francuskog GdF-a i nemačkog BASF-a.

On je podsetio da je ruska kompanija Gaspromnjeft, od kada je privatizovala Naftnu industriju Srbije (NIS), u tu kompaniju uložila 250 miliona dolara, a da ove godine planira investiranje još 500 miliona dolara.

Premijer Rusije je rekao da su Rusija i Srbija povećale obim razmene na 1,4 milijarde dolara. On je dodao i da postoji interes Rusije za saradnju turističkih kompanija u naše dve zemlje, kao i da je Ruisja zainteresovana za učešće srpske građevinske industrije na projektima u Rusiji.

Prema njegovim rečima, značajna pažnja bila je posvećena i izgradnji podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, kako i saradnji u oblasti železničkog saobraćaja i turizma.

Rusiju ne brine težnja Srbije da postane članica EU

Ruski premijer Vladimir Putin kaže da Rusiju ne zabrinjava težnja Srbije da postane članica Evropske unije. "Pažljvo ćemo pratii i zajedno raditi da evropska integraija ne bi izazvala štetu po rusko-srpske odnose", rekao je on.
Tadić je istakao da je "strateško opredeljenje Srbije da bude članica Evropske unije" i istovremeno ima "strateški interes vezano za saradnju sa Rusijom, uključujući i energetiku".

"Ne vidim mogućnost da EU reši energetske potrebe bez partnerstva sa Rusijom", rekao je Tadić i izrazio uverenje da će i "Srbija biti deo tog aranžmana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: