Srbija proevropska, ne i antiruska

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin kaže da je poseta ruskog premijera Vladimira Putina izuzetna prilika da velike investicije dođu u Srbiju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.03.2011.

21:24

Default images

On, ipak, navodi i da poseta treba da se stavi u kontekst naše zemlje koja ima perspektivu članice Evropske unuje.

"Nadam se da će sa naše strane biti dovoljno mudrosti i dovoljno pregovaračke veštine da se uspostave dva cilja - da Srbija ostaje na trasi integracije sa EU, a da obezbedi snažniji priliv ruskog kapitala", rekao je Đuričin.

Đurićin navodi da mu se čini dapredsednik ruske vlade dolazi u Srbiju pre svega kao geopolitičar, zatim kao geostrateg, a onda kao predstavnik velikog kapitala, državnog pre svega, ali i privatnog. To znači da su teme o kojima će se razgovarati međusobno povezane".

Prema njegovoj oceni, te teme su nešto što zahteva veliku veštinu od naših pregovarača, jer "Srbija definitivno treba da bude proevropski orijentisana, ali ne sme da bude antiruski orijentisana".

Đuričin je podsetio da je prilikom posete predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji odobren značajan kredit (od milijardu dolara) koji nije iskorišćen, a "nije bilo energizovanja aktivnosti vezanih za Južni tok".

U pitanju su investicije velikog obima i izuzetno je bitno da postoji dogovor o njima i da postoji plan aktivnosti koji iz toga sledi, kazao je on.

Đuričin je ocenio da ruski kapital u Srbiju dolazi kroz kapitalne investicije i kao finansijski kapital, napominjući da su kapitalne investicije tog volumena povezane i sa finansijskim sektorom, sa aktivnostima banaka i osiguravajućih kompanija, sa konsalting sektorom i nizom grana koje prate energetski sektor.

"To može biti dobra prilika za Srbiju da, inače uspavane segmente ovih sektora u našoj zemlji, na neki način probudi, ali kako će to sve izgledati, to ćemo tek videti", kazao je Đuričin, naglašavajući da treba imati u vidu da je Rusija energetska supersila i da ima određene geopolitičke ambicije kada je ovaj prostor u pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: