Bajatović: Južni tok je siguran

Generalni direktor Srbijagasa kaže da će sutrašnja poseta ruskog premijera Vladimira Putina trebalo da odagna sumnje o izvesnost gradnje gasovoda Južni tok.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2011.

20:05

Default images

On naglašava da se u domaćim medijima često pojavljuju neosnovane spekulacije da je gradnja tog gasovoda dovedena u pitanje, iako to nije tačno.

Bajatović navodi da će tokom Putinove posete u hotelu Hajat biti održana i prezentacija gasovoda na kojoj će biti predstavljeni svi detalji vezano za njegovu izgradnju preko teritorije Srbije.

"To će se dešavati ove decenije i to vrlo brzo, u naredne dve, tri godine", rekao je prvi čovek Srbijagasa koji kaže da će gasovod "Južni tok" biti najveći tranzitni pravac za transport gasa na teritoriji Evrope.

Direktor Srbijagasa kaže da su navodi o mogućem odustajanju od gradnje zbog nesporazume oko trase gasovoda preko Crnog mora netačni i da bi svaka alternativa, uključujući i gradnju terminala za tečni naftni gas na obali Crnog mora, bila preskupa.

"Dobro bi bilo da dobijemo informacije i šta se dešava sa drugim delom Južnog toka, kada je reč o Crnomorskoj trasi ispod mora, kao i kakva je situacija u Bugarskoj", rekao je Bajatović.

Dušan Bajatović je kazao da bi prilikom posete premijera Putina Beogradu trebalo početi pregovore o tome da se deo isporuka gasa Srbiji pokrije izvozom nekih roba i usluga iz naše zemlje u Rusiju.

Tako bi se smanjio deficit koji Srbija ima u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom, za makar jednu trećinu.

Rusi hteli EPS, ne prodavati ga

Dušan Bajatović kaže da su ruski partneri ranije bili zainteresovani za privatizaciju EPS-a, ali dodaje da je njegovo lično mišljenje da Srbija ne bi trebalo da prodaje tu kompaniju. On navodi i da nije upoznat sa tim da li će EPS biti tema sutrašnjih razgovora.
On objašnjava da kapaciteti te kompanije dobro rade i da se može reći da srpska privreda funkcioniše velikim delom i zahvaljujući EPS-u i niskoj ceni struje.

Direktor Srbijagasa kaže da je naše tržište otvoreno za gradnju novih kapaciteta i da, ukoliko ima zainteresovanih oni mogu slodobno da dođu i grade svoja energetska postrojenja.

Osiguravajuća kuća bi nam podigla promet

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da će narednih dana biti potpisan ugovor o osnivanju osiguravajuće kompanije "Sogas Srbija", kao zajedničkog preduzeća Srbijagasa i Gasproma. On navodi da taj ugovor ipak neće biti potpisan u okviru zvaničnog protokola tokom boravka Vladimira Putina u Beogradu.

"Na pragu smo da formiramo zajedničku osiguravajuću kompaniju 'Sogaz Srbija'. Vlada Srbije je dala potrebne saglasnosti, očekuje se licenca Narodne banka Srbije i dozvola antimonopolske komisije", rekao je Bajatović.

Na dobrom smo putu i da u Srbiju stigne Gasprombanka, ali o tome treba još da se razgovara u Vladi Srbije, dodao je generalni direktor Srbijagasa.

Govoreći o potrebi za osnivanje ovih kompanija u Srbiji, Bajatović objašnjava da se u trgovini naftom i gasom sa ruskim partnerima obavljaju velike novčane transakcije i da je “fer da se da šansa domaćim kompanijama, poput Srbijagasa, da ostvare deo profita u tim transakcijama”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: