Na pritisak EU, Srbija vraća akcize

Srbija će posle kritika Evropske unije vratiti način obračuna akciza na naftne derivate, koji ne pravi razliku između domaćih i stranih proizvođača, kaže Đelić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2011.

14:50

Default images

Đelić je izjavio u Briselu da očekuje da će pitanje akciza biti rešeno u primeni trgovinskog sporazuma s EU, budući da je Evropskoj komisiji uručio rešenje za taj problem.

"U ime srpske vlade uručio sam Evropskoj komisiji i rešenje za pitanje akciza na naftne derivate, koji suštinski stvari vraća na prošlogodišnji sistem, gde se ne pravi razlika između domaćih i inostranih proizvođača", rekao je Đelić. "EK je to primila na znanje i u idućim nedeljama će se oko toga i oglasiti", kazao je potpredsednik srpske vlade i dodao da očekuje da će se time rešiti i to pitanje u trgovinskim odnosima Srbije i EU.

Prema njegovim rečima, postignut je i dogovor da se u septembru razmotri povećanje kvote EU za uvoz šećera iz Srbije i nekih drugih srpskih poljoprivrednih proizvoda na tržište evropske dvadesetsedmorice.

Đelić je naglasio da je na današnjem sastanku Komiteta za primenu prelaznog trgovinskog sporazuma EU-Srbija ustanovljeno da se taj sporazum sprovodi uspešno u proteklih 12 meseci.

Zamoljen da se osvrne na neke napise u srpskim medijima da je EU nezadovoljna tokom evropskih reformi u Srbiji, Đelić je odgovorio "da je za očekivati tokom idućih nedelja puno špekulacija o tome".

On je naveo da je uz razgovore o prelaznom trgovinskom sporazumu s EK, srpska delegacija danas uručila izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU tokom 2011. godine.

"Evropska komisija je videla da je preko 70 odsto tog plana ili u potpunosti ili delimično ispunjeno. Time možemo biti zadovoljni, ali ne smemo da se zavaravamo, jer ono najteže je pred nama. Moramo da usvojimo veoma kompleksne zakone, poput zakona o finansiranju političkih partija, zakona o restituciji i javnoj svojini, da ojačamo rad nezavisnih institucija", kazao je Đelić.

Djelić je naglasio da je zbog toga "najteže pred nama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: