BG: Sve više stanove izdaju gostima

Sve više vlasnika nekretnina u Beogradu odlučuje se da kvadrate iznajmljuje turistima, a luksuzan stan na dobrim lokacijama može da se izda i za 50 evra dnevno.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 22.03.2011.

11:08

Default images

Vlasnici nekretnina najčešće se odlučuju da kao "biznis" otpočnu izdavanje smeštaja sa četiri "zvezdice".

Do sada je registrovano 247 smeštajnih jedinica sa 511 ležajeva, među kojima ih je najviše u centru grada.

Ovo pokazuju poslednji podaci Sekretarijata za privredu. Čak i najskromniji stan sa ulaganjem od 5.000 evra mogao bi da se pretvori u luksuzni turistički smeštaj, a ovaj novac vlasnik može da vrati već u prvoj godini poslovanja. Jer, stanovi se turistima izdaju dnevno i za po 50 evra, dok za mesečno izdavanje ne može da se uzme više od 300 evra. Da bi kategorisao smeštaj, vlasnik treba da popuni obrazac, nabavi vlasnički list nepokretnosti, uplati administrativnu taksu, donese potvrde o zdravstvenoj i poslovnoj sposobnosti. Vlasnik, zatim, potpisuje ugovor sa turističkom agencijom koja će prodavati ležajeve i treba da vodi knjigu gostiju.

„Primećujemo trend otvaranja novih objekata privatnog smeštaja. S obzirom na to da je najviše objekata sa maksimalnim brojem zvezdica možemo da zaključimo da Beograd nudi visok kvalitet usluga. Naravno, ima i smeštaja skromnijeg kvaliteta koji je dostupniji plićem džepu turista, ali Beograd ima puno smeštaja koji može da se konkuriše hotelskom“, kaže Tanja Popović, pomoćnik sekretara za privredu.

Kategorisani smeštaj se deli na apartmane, stanove i sobe. Sekretarijat za privredu je objavio i mapu sa 67 lokacija (sa sajtovima i mejl adresama) kategorisanog smeštaja na kojoj se vidi da su vlasnici stanova u opštini Stari grad izuzetno raspoloženi da razvijaju turizam, a najmanje u Železniku, Barajevu, Paliluli i na Zvezdari gde se izdaje - samo po jedna soba! Najviše stanova i apartmana nalazi se u centru i, naravno, Novom Beogradu.

„U ovom poslu najbolje prolaze vlasnici koji imaju ugovor sa firmama, pa u svoje objekte primaju goste i predstavnike koji dolaze iz inostranstva na nekoliko dana. U tom slučaju je svima dobro - firmama jer im je jeftinije da goste smeštaju u apartman nego hotel i vlasnicima stanova koji imaju gosta na duži period. Vlasnici bi mogli i da nude noćenje sa doručkom, jer im zakon i to dozvoljava“, objašnjava Popović.

U Sekretarijatu ističu da je kategorizacija i potpisivanje ugovora sa gostima najveća zaštita koju vlasnik stana ili apartmana može da ima u slučaju da se nešto dogodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: