Unija: Prekršena prava porodilja

Unija poslodavaca Srbije (UPS) navodi da Poreska uprava krši zakon u slučaju žena preduzetnica.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.03.2011.

08:49

Default images

Poreska uprava je njima, naime, u prethodne tri godine tražila povraćaj zakonski garantovane nadoknade za porodiljsko odsustvo.

Kancelarija zaštitnika građana je na zahtev UPS utvrdila da Poreska uprava Srbije nepravilno postupa i izdala hitan zahtev za obustavu ove diskriminacije, navedeno je u saopštenju.

Unija navodi da je primila odgovor zaštitnika građana koji je utvrdio da Poreska uprava nepravilno postupa kada preduzetnicama, koje su za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada zbog nege deteta delatnost obavljale preko poslovođe, utvrđuje doprinose za obavezno socijalno osiguranje po osnovu samostalne delatnost. UPS insistira da, nakon preporuke zaštitnika građana, Poreska uprava konačno počne da poštuje Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakon o radu i Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Zaštitnik građana je, kako je navedeno, pored toga Poreskoj upravi uputio preporuke - da poništi sva rešenja doneta od početka 2010. kojima su privatnim preduzetnicama za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta utvrđeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje po osnovu samostalne delatnosti.

On traži i da se u roku od 60 dana od prijema preporuke izvrši povraćaj celokupnih uplaćenih iznosa po navedenim rešenjima i da se Poreska uprava po propisima koji su i dalje na snazi neće ubuduće zaduživati privatne preduzetnice za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta doprinosima za obavezno socijalno osiguranje po osnovu samostalne delatnosti.

UPS od sredine oktobra 2010. pokušava da reši problem brojnih preduzetnica u Srbiji koje su kao i sve druge zaposlene žene ostvarile pravo na naknadu zarade u toku godinu dana porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta (dve godine za žene koje su rodile treće dete).

„U situaciji kada se u Srbiji svake godine rodi za jednu trećinu manje dece od ukupnog broja preminulih osoba, ukidanjem osnovnih ljudskih prava koja garantuju zaštitu prava preduzetnica majki više od 5.000 žena mesecima je obilazilo lokalne poreske uprave i centralu Poreske uprave u Beogradu tražeći obustavu rešenja na osnovu kojih im je potraživano od 62.000 dinara do preko milion u pojedinim slučajevima“, navedeno je u saopštenju Unije poslodavaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: