Austrijanci (ne) mogu da zadrže Vip

Jedinu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbija dao je austrijski Telekom, koji nudi do 950 miliona evra za akcije i 450 miliona za investicije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2011.

00:00

Default images

Ipak, za Austrijance bi prepreka za preuzimanje Telekoma mogla da bude to što već posluju u Srbiji sa svojim operatorom mobilne telefonije Vip mobajlom.

U početku se pretpostavljalo da bi verovatno morali da ga prodaju jer bi zajedno sa mobilnom mrežom Telekoma imali 70 odsto tržišta po broju korisnika i 60 odsto po prihodima odnosno imali dominantan položaj.

Prema tvrdnjama izvora Danasa, Telekomu Austrija, ukoliko kupi srpsku kompaniju, verovatno će biti odobreno spajanje Vipa i MTS-a, ali uz brojne uslove. Iako bi imali dominantan položaj verovatno bi se pošlo od pretpostavke da ga neće zloupotrebljavati. Dijana Marković Bajalović, bivša predsednica Komisije za zaštitu konkurencije, ističe da bi s obzirom na to da bi sjedinjeno učešće dve firme bilo veće od 40 odsto, Komisija morala prvo da odluči da li će da odobri transakciju i da bi pri tome trebalo da u obzir uzme nekoliko osnovnih kriterijuma.

Ona navodi da je "prvi pokazatelj koji utiče na odluku Komisije tržišni udeo, pri čemu se razmatra da li će postojati dominacija ako se odobri transakcija, što ovde jeste slučaj. Drugi pokazatelj su prepreke za ulazak na tržište, odnosno gleda se koliko je lako da neko drugi uđe na tržište i umanji udeo koncentrisane kompanije".

"U ovom slučaju te prepreke su vrlo visoke, kako zbog toga što je prethodno potrebno da se dobije licenca RATEL-a tako i zbog visokih troškova izgradnje mreže i vremena potrebnog za to. Ovaj pokazatelj govori o tome da bi kupac stekao trajan udeo na tržištu koji bi jako dugo ostao na tom nivou. Na kraju gleda se i ekonomska snaga investitora, koja je takođe vrlo visoka u ovom slučaju", objašnjava Bajalovićeva.

Zbog svega toga, ona kaže da „nije izvesno kakva bi bila odluka Komisije“, odnosno da bi njeno mišljenje moglo da prevagne i na jednu i na drugu stranu i da postoji mogućnost da bi Komisija dala uslovno odobrenje, koje bi na primer kao uslov moglo da postavi da kupac mora da proda određene delove kompanije.

Međutim, Bajalovićeva, koja je do sada često govorila o raznim pritiscima na Komisiju tokom njenog mandata, ne isključuje ni mogućnost političkog delovanja na Komisiju, s obzirom na interes vlade u ovoj transakciji.

"Tržište telekomunikacija je vrlo specifično i razumećete da ne bih konkretno komentarisala ovaj slučaj. Ali činjenica je da tržište telekomunikacija nigde nije bilo otvoreno za konkurenciju bez političke odluke. U Evropi se to dogodilo tek uz pritiske iz drugih zemalja", zaključuje Bajalovićeva.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: